СПОРТЕН КЛУБ ПО ЛЕКА АТЛЕТИКА АКАДЕМИК - СОФИЯ
Веселин Живков 7-ми в Европа на 100 м
August 23,20171815
image-1

На провелия се Европейски младежки олимпийски фестивал в Дьор, Унгария от 24 до 28 юли, Веселин Живков достигна до финал, където завоюва 7-мото място с резултат от 10.82 сек. (4.5 м/сек). Събитието, провеждащо се под мотото „Талант днес, идол утре“ бе най-голямото състезание за годината в Европа за спортистите до 17 години, което бе под егидата на Европейския олимпийски комитет. Петдесет страни и над 2500 участника взеха участие в 10 спорта, между които основно място бе отредено на леката атлетика.

Веселин Живков стартира успешно в сериите на 100 м, където с лекота бяга 10.90 сек. (0.2 м/сек) и след като се класира 2-ри в серията, премина по право в полуфинала. Час по-късно, Веско отново бяга на върха на своите възможности и с изравнен личен резултат от 10.89 сек. (0.4 м/сек) и трето място в неговия полуфинал продължи по право на финала. Това бе и 4-то време общо от двете полуфинални серии. Във финала, който се състоя на следващия ден, на Веско му бе определен 8-ми коридор. За съжаление това бе най-неблагоприятният сценарий, тъй като разстоянието между коридора и оградата на трибуната е не повече от 1 м, което пречи на концентрацията на състезателите, бягащи по него. Така Веско завърши 7-ми с резултат 10.82 сек. (4.5 м/сек).

На 200 м късметът на Веско отново му изневери. За неговата серия настъпи истински природен катаклизъм, при който в проливния дъжд и ураганния насрещен вятър, той не можа да се събере за поредно силно бягане и отпадна от по-нататъшно участие.

Това състезание бе генерална проверка за Европейското първенство до 18 години, което ще се проведе догодина на същия стадион. Веселин Живков, заедно със своя треньор Христо Стоянов, направиха своите анализи и изводи и гледат оптимистично към следващия сезон, който отново е и олимпийски, защото през 2018 ще се проведат и Олимпийските младежки игри в Буенос Айрес, Аржентина.

 

Веско даде интервю за официалния вестник на ЕМОФ и често попадаше в обективите на фотографите.

Успешният дует между състезател и треньор продължава да гледа с оптимизъм към следващия сезон.


Детска атлетика
Календар