СПОРТЕН КЛУБ ПО ЛЕКА АТЛЕТИКА АКАДЕМИК - СОФИЯ
Веселин Живков остана на 3 стотни от полуфинал на Световното първенство за юноши до 18 години
August 21,20171864
image-1

От 12 до 16 юли в Найроби, Кения се проведе 10-тото Световно първенство по лека атлетика за юноши и девойки до 18 години. Веселин Живков, воден от своя треньор Христо Стоянов и още петима млади атлети представиха България на провеждащото се за последен път първенство на планетата за тази възраст. Веско бе покрил норматив за участие в дисциплината 200 м. Той стартира в четвърта серия, осми коридор. След един неуспешен старт, при който нямаше отстранен атлет, Веско направи отлично бягане по виража, където излезе трети след ямаеца Наирн и французина Тритен. Той се движеше на тази позиция до 150-160 метър. В последните 20 м бе задминат от словенския спринтьор Кордеж. Това обаче все още му даваше право на участие в полуфинала. За съжаление, буквално в последния метър, може би малко неочаквано за Веско, индийският спринтьор Кумар успя да му „сложи“ едни гърди (0.021 сек.). Така Веселин Живков остана 17-ти в дисциплината, но с личен резултат от 21.93 сек (-1.0 м/сек).

Участието на Веселин Живков на Световното първенство в Кения бе изключително преживяване за него и възможност да почувства атмосферата на голямото състезание. А то наистина бе такова − перфектна организация, отличен стадион и съоръжения и една невероятна публика. Леката атлетика е издигната в култ в Кения и макар да имаше съмнения за правилния избор на домакин, тази страна заслужаваше това първенство.

България имаше щастието да спечели и медал на това първенство. Това бе сребърното отличие на Александра Начева в тройния скок.

 

Веселин Живков с треньора си Христо Стоянов пред "Домът на героите", главаната сцена на световното първенство.

Заедно със световната вицешампионка на троен скок Александра Начева и Елена Георгиева, класирала се на 13 място на 400м.

По време на церемонията по закриването на първенството.


Детска атлетика
Календар