СПОРТЕН КЛУБ ПО ЛЕКА АТЛЕТИКА АКАДЕМИК - СОФИЯ
Академик отново на челни позиции на Държавния шампионат за мъже и жени
June 09,20172418
image-1

На провелия се Държавен шампионат за мъже и жени, и за младежи и девойки под  16 години на 3-4 юни във Велико Търново отборът на Академик, под ръководството на треньора Христо Стоянов, постигна голям успех. Само 5-ма мъже успяха да завоюват общо 7 медала – 3 златни, 2 сребърни и 2 бронзови.

Състезанието започна с участието на Силян Георгиев, Николай Тодоров и Борислав Тонев в 100 метровия спринт. Там Силян Георгиев стана вицешампион с резултат от 10.51 сек., което е покрит норматив за Балканиада,  а Николай Тодоров се пребори за третата позиция с време от 10.79 сек. Борислав Тонев отпадна в полуфиналната серия поради фаул-старт, но това не беше краят за него. Приятната изненада за всички беше участието на Борко и класирането му в дългия спринт на 400 м, където с двете си бягания той стана национален шампион с резултат от 47.85 сек., оставяйки убедително зад себе си многократния национален шампион в тази дисциплина Живко Стоянов. В нея участваха още двама представители на Академик – Алекс Василев и Боримир Спасов. И двамата влязоха във финалното бягане, където Алекс Василев се класира 5-ти с време от 50.17 сек., а Боримир Спасов зае 7-ма позиция с време от 50.90 сек.

Денят завърши с бяганията на щафетата 4х100 м, където мъжкият отбор в състав Боримир Спасов, Силян Георгиев, Борислав Тонев и Николай Тодоров станаха безапелационни шампиони на България и взеха златото с резултат от 41.67 сек. и почти 10 метров аванс пред вторите след тях.

На другия ден в спринта на 200 м отново Силян Георгиев, Николай Тодоров и Борислав Тонев се събраха заедно да мерят сили. И тримата участници на Академик окопираха финалната серия, в която Силян Георгиев отново се класира на второ място с време от 21.17 сек. и беше изпреварен само от шампиона на 100 м от миналия ден Денис Димитров. Третото място бе причината за оспорвана битка във финалните метри на другите двама участника от Академик, където Борислав Тонев успя да вземе бронзовият медал с време от 21.54 сек. срещу 21.59 сек. на Николай Тодоров, който остана на четвъртото място. На 200 метра участва и Витан Пейчев, който се класира 15-ти с време от 23.88 сек. При жените на 200 м отлично се представи Милена Мирева, която се класира пета на финала с личен резултат от 25.79 сек. и показа, че има потенциал за още по-високи резултати. Йоанна Христова се класира 13-та с време от 27.40 сек. Милена регистрира и осмо място на скок дължина с резултат от 5.03 м.

В бягането на 800 м Алекс Василев се класира на четвърто място с 1.54.01 мин., само на 39 стотни зад третия.

Националният шампионат завърши с дългоочакваните щафетни бягания на 4х400 м, където мъжкият квартет на Академик в състав Боримир Спасов, Силян Георгиев, Алекс Василев и Борислав Тонев за пореден път доказа своята класа. В тежка битка със старозагорския отбор Берое нашите мъже успяха да дублират шампионската си титла с щафетата от миналия ден и отново да станат национални шампиони на България.

Героят от това първенство е Борислав Тонев, който, благодарение на своята борбеност и отборния дух на Академик, бе признат за състезателя, взел най-много медали от всички мъже, участници на Държавния шампионат.  

В шампионата за момчета до 16 години участва и Иван Бонев, който трябваше да е в класирането, но поради технически пропуск се наложи да участва във всички дисциплини извън класирането. Въпреки всичко той се разписа с 14.89 сек. на 100 м с препятствия, което би било 4-то място във финала на дисциплината, а на 200 м даде резултат от 24.55 сек., което беше първо време в сериите и отново 4-то време във финала.

Към всичко това трябва да добавим и победата на 100 м на 14-годишната Мила Димитрова, която от няколко месеца се подготвя под ръководството на треньорите Моника Гачевска и Христо Стоянов. Тя постигна изключително силен резултат от 12.57сек., като на финала остави втората след нея на цели 33 стотни. От 5 юни Мила вече е картотекирана в Академик София.

Постигнатите успехи на това първенство доказаха отличните качества и силният отборен дух на състезателите на Академик, както и безспорните умения на треньорите Христо Стоянов и Моника Гачевска!


Детска атлетика
Календар