СПОРТЕН КЛУБ ПО ЛЕКА АТЛЕТИКА АКАДЕМИК - СОФИЯ
Бутиковият отбор на Академик направи фурор на Държавното първенство по лека атлетика до 18 г.
May 28,20173286
image-1

На провелото се на 27 и 28 май в София Държавно първенство по лека атлетика за юноши и девойки до 18 год., отборът на Академик София, воден от треньорите Христо Стоянов и Моника Гачевска, постигна изключителен успех. Само 4 момчета, три от които са само шестнайсет годишни, успяха да спечелят 4 златни, 1 сребърен и 1 бронзов медала. Към това добавяме, че най-слабото класиране на състезателите на Академик от тази възраства група са две четвърти места.

Хегемонията на клуба в спринтовите дисциплини, започна с финала на 400 м, където първите две места бяха окупирани от Академик. С отличното си бягане Александър Златев спечели титлата, а времето, което постигна (51.04 сек.), е негов личен резултат, който му гарантира участие в Националния отбор в предстоящата Балканиада в Турция. Втори остана Мартин Живков, също с личен резултат - 51.95 сек. Малко по-късно бе дългоочакваният финал на 100 м. В него Веселин Живков не остави никакъв шанс за противниците си (51 стартирали) и спечели с изключителния резултат от 10.69 сек. Само отчетеният вятър бе над допустимия (2.5 м/сек.), което не позволи на Веско да си гарантира участието си на Световното първенство в Кения. Вторият в класирането остана на цели 41 стотни от шампиона. Малко по-късно щафетата 4х100 м на Академик в състав Владимир Станев, Веселин Живков, Мартин Живков и Александър Златев спечели бронзовите медали. Жалко, че тя бе поставена в по-слабата серия и не можа да стане истинска битка между най-силните отбори.

Във втория ден на дебюта си на 400 м с препятствия Владимир Станев стана четвърти и само 6 стотни го отделиха от бронза. С огромен интерес се очакваше спринтът на 200 м, където никой не се съмняваше в победата на Веселин Живков, а въпросът бе само с колко ще победи. Да, на таблото светнаха невероятните 21.57 сек. И това бе 53 стотни под норматива за участие на Световното първенство в Кения, но след като уредбата отчете отново същите 2.5 м/сек. попътен вятър стана ясно, че Веско ще чака по-добри атмосферни времена. Вторият на 200 м бе на 83 стотни от него. В същия финал Мартин Живков стана четвърти с лично постижение от 22.93 сек от 63 стартирали, най-многобройната .дисциплина на това първенство.

Черешката на тортата бе последната дисциплина от програмата. Това бе щафетата 4х400 м, където завършиха 17 отбора. Академик бе новакът в тази битка, но още след първия пост поведе и не изпусна лидерската позиция до края, като спечели с комфортна преднина от над 20 м пред миналогодишния шампион Берое Стара Загора. Щафета бе в състав Веселин Живков, Мартин Живков, Владимир Станев и Александър Златев.

Така, шестнайсет годишният Веселин Живков стана единствения трикратен шампион на България за юноши и девойки до 18 год. тази година, като спечели общо 4 медала, а заедно с брат си Мартин (спечелил златен, сребърен и бронзов медал) станаха единствените състезатели от юношите на това първенство, които направиха по шест бягания - серии и финали в коронните си дисциплини и двете щафети 4х100 и 4х400м.

Ако имаше отборна купа по спринтови бягания, безспорно Академик София щеше да бъде първи. С това се доказаха не само класата на състезателите в отбора, но и треньорските умения на Христо Стоянов и Моника Гачевска.

 

 


Детска атлетика
Календар