СПОРТЕН КЛУБ ПО ЛЕКА АТЛЕТИКА АКАДЕМИК - СОФИЯ
За атлетите от Академик летният сезон завърши с победа на Веселин Живков и дуетът Кирови
October 09,20162585
image-1

На 8 октомври на националния стадион „Васил Левски“ се проведе 11-то издание на турнира „Децата на София“. Макар, че времето бе много неблагоприятно, студено, ветровито и от време на време валеше дъжд, отборът на „Академик София“, който бе един от най-многобройните, се представи повече от достойно. Спечелени бяха общо 5 медала – 2 златни, 1 сребърен и 2 бронзови медали.

При момчетата до 16 год. Веселин Живков отново бе безапелационен и победи в коронната си дисциплина 100 м. Само студеното време и силният насрещен вятър не му дадоха възможност за по-силно постижение. Мартин Живков бе на крачка от медала и остана 4-ти. В щафетата 4 х 100 м отборът на Академик, воден от треньора Христо Стоянов, бе подсилен от Добромир Николов (АК Плевен 2014), който се включи на първи пост. На втори бе Веско, на трети Мартин, а на четвърти Владимир Станев. Първите три поста бяха сработени от Европейските детски атлетически игри. След първите 3 поста преднината на сборния отбор пред останалите, повечето от които с една или две години по-големи, бе над 15 метра. Малко не достигна на отбора да спечели първото място, но това е само началото на бъдещите успехи в щафетите на Академик при юношите.

При децата, родени след 2005 година отборът на Академик бе от 24 малки атлети, водени от всеотдайната треньорка Моника Гачевска. Тази година момчетата бяха по-добрите и спечелиха два бронзови медали. Във възрастовата група 2006-2007, Боян Иванов стана трети с резултат 9.3 сек., но пред него са само момчета с една година по-големи. Така той вече се утвърждава като един от най-бързите в своята възраст. Отлично се представи и Виктор Кънев, който зае 6-то място във финала, а Огнян Димитров остана на крачка от финала и завърши девети с 10.3 сек.

При момчетата, родени 2008 и по-малки, за третото място се пребори Константин Филипов (10.4 сек.), а Илия Бочанов остана 9-ти с 10.7 сек.

Най-добре представилата се при момичетата 2006-2007 бе Илайда Нуруллова, която стана 18-та с резултат 10.6 сек., а при 2008 и по-млади Кристи Христова стана 12-та с 11.1 сек.

В една от най-атрактивните и нестандартни дисциплини, в която участват дете и родител 2 х 50 м, победители стана дуетът Кирови в състав Виктор и Сокол.

Отборът на Академик започна вече своята подготовка за зимния сезон, където с новите си попълнения в състава се очаква да има изключително силно представяне през 2017 година.

 


Детска атлетика
Календар