СПОРТЕН КЛУБ ПО ЛЕКА АТЛЕТИКА АКАДЕМИК - СОФИЯ
Пет медала и отлично представяне на децата от Академик на Европейските детски атлетически игри в Бърно
September 18,20162941
image-1

На провелите се от 5 до 7 септември 11-ти Европейски детски атлетически игри в Бърно, България бе представена от 21 атлети, като отборът на Академик София участва със 7 деца, които се представиха повече от достойно. Треньорите Христо Стоянов и Моника Гачевска бяха направили селекция, в която се включваха както изявени и доказали се състезатели, така и млади все още неопитни, но с потенциал деца.

Два златни медала бяха спечелени от безспорния лидер на отбора Веселин Живков, които бе безапелационен в своите дисциплини и стана шампион на 60 м (7.00 сек.) и 300 м (36.52 сек.). С резултата си в късия спринт той заслужи и приза за състезател с най-добро постижение в своята възрастова група (15 годишни), който получи на специална церемония в края на състезанието. Веско спомогна и за спечелването на медал от българската щафета 4х60 м (род. 2001-2002), където заедно с Мартин Живков (Академик София), Габриел Митов (Спринт-Червен бряг) и Добромир Николов (АК Плевен 2014) спечели сребърен медал (27.64 сек.). Постижението бе рекорд на игрите, но за съжаление в следващата серия чешкият състав постигна по-добро време и спечели първото място с рекорд на игрите и национален рекорд на Чехия.

Връчване на приза за най-добър състезател на Веселин Живков в своята възрастова категория.

 

Мартин Живков, освен че спечели сребърен медал от щафетата 4 х 60 м, стана 5-ти на 300 м (38.10 сек.) и 5-ти в финал "Б" на 60 м с личен резултат от 7.56 сек.

Със сребърен медал си тръгна и Неда Ненова, която бе втори пост на българската щафета 4х60 м (2003-2004) заедно с Михаела Миткова (СК Олимпия-Враца), Мила Димитрова (Тракия 96-Пловдов) и Изабел Крамарска (Рилски атлет-Самоков). Неда успя да влезне и във финала на скок дължина с лично постижение от 4.81 см, където завърши 8-ма.

В групата на най-малките (род. 2005) се състезаваха и две момичета и две момчета от Академик София, които са родени през 2007 год. С най-добро постижение и с много надежди за бъдещи успехи след 2 години бе Боян Иванов. Той пробяга 60 м за отличните за неговата възраст 9.38 сек. и ако имаше класиране само за набор 2007 щеше да бъде първи. При момчетата участие взе и Иван Ачкаканов, който постигна не лош резултат на 60 м – 9.77 сек. Заедно с Боян и двамата взеха участие и в скок на дължина. При момичетата, родени 2005 и по-малки, участваха Константина Семерджиева (2007) и Илайда Нуруллова (2007). И за двете това бе първо бойно кръщение на голямо състезание и със сигурност те ще гледат вече по-сериозно на подготовката по време на тренировка.

Може би трябва да отбележим и отличните условия и прекрасната организация на игрите, създадени от домакините, а това в действителност бе истинско предизвикателство, като се има предвид, че в надпреварата взеха участие над 1500 деца от 15 държави, разпределени в 5 възрастови групи.

Огромна заслуга България да бъде представена от толкова голям отбор от деца от различни клубове, спечелили общо 11 медала на Европейските детски атлетически игри в Бърно, имат треньорите на Академик София Христо Стоянов и Моника Гачевска. Те създадоха организация, от която нямаше недоволни, а само щастливи деца и удовлетворени треньори. За благодарността на родителите може да се съди по посрещането на автобуса в София, където те чакаха със знамена и цветя отбора и треньорите. Едва завършили тези игри, започнаха да се правят планове за участието през следващата година.


Детска атлетика
Календар