СПОРТЕН КЛУБ ПО ЛЕКА АТЛЕТИКА АКАДЕМИК - СОФИЯ
Живот на скорост с Веселин Живков
OCTOBER 24, 20152699
image-1

Лекоатлетите Веселин и Мартин Живкови са сред талантливото поколение спринтьори при децата на България в момента. Те спечелиха медали от Европейските детски лекоатлетически игри в Бърно (Чехия) през септември.

Заради златото на 300 м и среброто на 100 м Веселин беше избран и за №1 в анкетата за "Най-добър млад спортист" за месец септември на Viasport.bg.

„В Бърно беше много хубаво, много зелено. Цялото състезание беше страхотно организирано - разказва Веселин пред Viaspiort.bg за първото си голямо първенство. - Хората са толкова дружелюбни, приятни, светли. Също и участниците бяха много добри, поздравих се с много от тях, а те бяха изключително много. Определено това състезание ме запали още повече за леката атлетика. Следващата ми цел е да се боря за участие на европейското в Тбилиси за младша възраст догодина. Надявам се и там да постигна нещо.”

Питаме Веско дали е интересно да бъдеш на пистата с брат-близнак. „Помагаме си от време на време с брат ми. Конкурираме се, но той е по-скоро на по-дългия спринт, а аз съм на късия. Аз съм фен на 100 м. Харесва ми да се състезавам на висока скорост. Харесва ми и като цяло да се състезавам, а пък и на кой не му харесва да побеждава?”, казва Веселин, който тренира при Христо Стоянов.  А как Веско става атлет? Бил ли си атлет, никога не забравяш емоциите от стадиона. И няма как да не ги споделиш с децата си.

„Най-случайно избрах леката атлетика. Баща ми реши да ни заведе с брат ми на едно състезание, за да видим какви са ни възможностите и най-неочаквано взех, че станах първи. Състезанието беше „Тереза Маринова и приятели”. Баща ми Васил е бивш лекоатлет и скиор”, обяснява Веселин.

След това познанството на бащата с Христо Стоянов завежда близнаците на редовните тренировъчни занимания на стадиона.

„Уча в Националната природо-математическа гимназия. Не съм най-добрият ученик, но съчетавам учението с тренировките. След училище винаги можеш да намериш време да ходиш и на тренировки, споделя Живков. - Учителите ми знаят за моите успехи в спорта. Дори в предното ми училище - 35 СОУ „Добри Войников”, няколко пъти ходих при директора по различни поводи да ме награждава и да ме поздравява за успехите ми. В НПМГ уча само от месец все още не съм имал честта да се срещна с директора лично заради успехите ми. Но иначе пък представях НПМГ на градското ученическо първенство през миналия месец.”

Веско е разностранен талант и със сигурност от профилирането му в даден спорт, ще загуби друг спорт.

„Тренирах седем години тенис в Левски. Вече 5-6 години тренирам в ски клуб Чамкория на Боровец и сега се надявам да се запиша в клуба по волейбол на НПМГ. Миналата година участвах на градското по волейбол, но нямахме големи успехи, победихме само два отбора. А ските не мога да ги оставя. Няма как да се откажа. На ски съм от бебе. Там имам приятели, треньорът също вярва в мен. Не мога така да ги оставя”, сигурен е Веселин, който завършва нашия разговор атрактивно: „Аз обичам бързите скорости, обичам да съм камикадзе.”

Източник: Viasport.


Детска атлетика
Календар