СПОРТЕН КЛУБ ПО ЛЕКА АТЛЕТИКА АКАДЕМИК - СОФИЯ
Шампиони в спринта учиха деца от столично училище на атлетика
May 21,20162260
image-1

На 19 май в 55 СОУ „Петко Каравелов“ в столичния квартал Дървеница се проведе празник, посветен на програмата на ИААФ „Детска атлетика“, в който се включиха над 100 деца от училището. Събитието бе организирано от Българска федерация лека атлетика и СКЛА „Академик-София“.
Многократната шампионка в спринта от балкански и национални шампионати Моника Гачевска и старши треньорът на клуба Христо Стоянов (наставник на европейския шампион и национален рекордьор на 400 м на открито и в зала Илия Дживондов) ръководеха състезанията на децата с помощта на настоящите шампиони и медалисти от „Академик-София“ – братята Веселин и Мартин Живкови, един от най-бързите българи при мъжете Силян Георгиев и още няколко състезатели от клуба.

Гачевска завърши успешно курса по програмата „Детска атлетика“ през 2013-а година и през последните три години тренира стотици млади атлети на възраст от 4 до 18 години. Христо Стоянов е един от най-големите специалисти в спринта, издал е три монографии за спринтовото бягане, а негови публикации за тренировката на елитни спринтьори бяха публикувани през 2015-а и 2016-та година в научното списание на ИААФ „New studies in Athletics”.

Тази отлична инициатива се надяваме да продължи и в други училища в София и страната.


Детска атлетика
Календар