СПОРТЕН КЛУБ ПО ЛЕКА АТЛЕТИКА АКАДЕМИК - СОФИЯ
Злато за щафетата 4х400 на Академик и още два сребърни медала за Тодор Тодоров от НШ под 20 г.
February 01,20211549
image-1

На 30 и 31 януари 2021 г. се проведе държавният шампионат в зала за юноши и девойки под 20 г. Пред полупразни трибуни поради ограниченията, свързани с пандемията, надпреварата събра състезатели от четири възрасти – 15, 16, 18 и 19 годишни, както и мъже и жени, които имаха право да участват извън класирането.
Отборът на Академик с треньор д-р Христо Стоянов и тази година беше бутиков и се състоеше едва от четирима състезатели, като единият от тях (само на 14 г.) имаше право да се включи само в щафетата. Отлично представяне направи новото попълнение на Академик Тодор Тодоров, който е първа година в тази възрастова група. Той участва в новата дисциплина за юноши и девойки в зала – 200 м, където във финала постигна личен резултат 22.66 сек., с който се пребори за сребърния медал. Първи стана Венелин Камбуров с 22.50 сек. В същата дисциплина Константин Ташев зае девето място с 23.66 сек., а Георги Давидков – 13-то място с 23.87 сек., и двамата с лични резултати. Тодор и Константин до миналото лято тренираха в Бургас и се състезаваха за Вая-94 при треньора Иван Тодоров.
На 400 м Тодор Тодоров направи изключително бягане и до последните метри беше фаворит, но едни гърди и няколко стотни го отделиха от първото място и с резултат 50.06 сек., който е със секунда и 15 стотни по-добър от досегашното му най-добро постижение, остана втори. Той бе изпреварен малко преди финала от Силян Пешев, който единствен слезе под 50 сек. – 49.97 сек. В същата дисциплина Георги Давидков стана пети с резултат 51.79 сек., а Констандин Ташев – шести с 52.08 сек. И за двамата това са лични резултати.
Кулминацията в шампионата беше последната дисциплина през втория ден – щафетата 4х400 м, където отборът на Академик в състав Константин Ташев, Георги Давидков, Павло Василев и Тодор Тодоров не остави никакъв шанс на конкурентите си и резонно завоюва първото място с резултат 3:28.15 мин., изправрвайки отборите на Атлетик-София и Радио 999. Това е трета поредна титла за Академик в тази дисциплина.
От тази година има нов регламент за шампионатите под 20 години и за мъже и жени – въведено е отборно класиране, като състезателите във всяка дисциплина, класирани от 1-во до 8-мо място получават съответно от 8 до 1 точки. Така скромният юношески отбор на Академик зае четвърто място в крайното класиране с 29 точки от общо 36 отбора, спечелили точки.
Извън класирането участие взеха голяма част от големите състезатели на Академик. Може да се отбележи представянето на Йордан Гюров и Мартин Живков на 200 м, които финишираха едновременно и си подобриха личните резултати съответно на 22.37 и 22.38 сек.
На 6 и 7 февруари предстои Държавното първенство за мъже и жени, а седмица по-късно е Балканиадата за юноши и девойки под 20 г., на която бутиковият юношески отбор на Академик се надява да има представители.


Детска атлетика
Календар