СПОРТЕН КЛУБ ПО ЛЕКА АТЛЕТИКА АКАДЕМИК - СОФИЯ
2020 – година на възход и пандемия
December 30,2020950
image-1

     В края на тази толкова различна за атлетиката година е време за равносметка. През 2020 година спортът мина през „иглени уши“. Очакванията бяха големи, но уви, през март всичко се промени. Светът бе затворен, спортът също. Няколко месеца по-късно дори Олимпиадата бе отложена. От лекоатлетическия календар отпаднаха световни и европейски първенства, проведоха се единствено част от балканските шампионати. За треньорите д-р Христо Стоянов, Моника Гачевска и Любомир Любенов и атлетите на Академик 2020 година също бе нелека и изпълнена с предизвикателства. Въпреки всичко това, отборът на Академик може да се поздрави с една успешна година.
     Зимният сезон започна ударно с поредица от победи и медали на „академиците“ на 49-ия международен турнир „Академик“. В последвалите национални шампионати в зала бяха извоювани 7 златни, 6 сребърни и 3 бронзови медала. Не липсваха и международни успехи през зимния сезон. Освен в традиционните за клуба дисциплини - спринт, скокове и средни бягания, медали бяха спечелени и в многобоя при мъжете и жените. Веселин Живков за четвърта поредна година печели медал от балкански шампионат. Този път това бе бронзов на 60 м от шампионата в Истанбул. Така Веселин добави в колекцията си от 3 титли и 1 сребърен медал и липсващият му цвят – бронз. Той бе поканен и на силния турнир с европейска категория „бронз“ в Белград, където се нареди на 3-то място на 60 м при мъжете.
     След успешния зимен сезон очакванията за лятото бяха още по-големи, но като изневиделица ни сполетя пандемията, а оттам и карантината, която разби тотално подготовката на атлетите. Стадионите и залите бяха затворени, дори парковете бяха недостъпни, освен ако не излизаш с куче. Предимство, което използваха част от атлетите на Академик, само и само да могат поне малко да се раздвижат. След поредица от отлагания и неясноти, летен сезон все пак имаше, но всичко беше различно, дори фотофинишът не искаше да работи както трябва. Оскъдната подготовка и форсирането в последния момент доведе и до контузии при част от състезателите. Все пак от националните шампионати бяха спечелени 11 медала – 5 златни, 3 сребърни и 3 бронзови. За съжаление, нямаше представител на Академик в балканските шампионати на открито. Равносметката за 2020 г. за Академик от официални първенства е следната: 1 бронзов медал от балкански шампионат и 27 медала от национални шампионати, от които 12 златни, 9 сребърни и 6 бронзови.
     В своеобразното класиране на състезателите за 2020 година, с най-голям принос към клуба съгласно Правилника за разпределение на финансовите средства на клубовете по лека атлетика, членове на БФЛA и с най-много отличия и спечелени медали от националните шампионати е Веселин Живков – 7 златни и 2 сребърни, който за първи път в кариерата си спечели и индивидуална титла при мъжете (60 м). В бедната на състезания година Веселин добави в колекцията си и 3 титли от Националния университетски шампионат.
     Втори е Алекс Василев – 4 златни, 1 сребърен и 1 бронзов, като две от титлите са в индивидуални дисциплини (400 и 800 м) и две в щафети (4х400 м в зала и на открито).
     Трето и четвърто място си разделят Теодор Сопотски (4 златни, 1 сребърен и 1 бронзов) и Мартин Живков (4 златни и 1 сребърен), като и за двамата титлите са от щафети.
     На пето място е новото попълнение в отбора – Дева-Мария Драгиева. Тя бе постоянна през цялата година и макар да спечели само 2 сребърни медала (400 м и 4х400 м), приносът й към клуба бе съществен.
     Шеста по принос е също състезателка от новото попълнение – Дейзи Иса. И тя е с два сребърни медала (петобой и 4х400 м), но комплексното й участие е впечатляващо.
     И седмата в тази класация е новак в клуба – Мария Влахова. Тя има спечелени 1 сребърен (4х400 м) и 1 бронзов медал (800 м).
     Осми по принос за клуба е Йордан Гюров, също ново попълнение. Той бе важна част от щафетите на Академик, спечелили две титли на 4х400 м. Йордан завоюва и сребърен медал на 800 м в зала. Той стана и най-титулувания атлет на Националния студентски шампионат с четирите си титли (400 и 800 м и 4х100 и 4х400 м). 
     Девети е временно състезаващият се в клуба Мартин Балабанов, който през зимния сезон спечели титла на 3000 м и бронз на 1500 м при юношите под 20 г.
     Десетката се затваря от Стела Саранти, състезаваща се на висок скок. Тя спечели титлата в зала и бронзов медал на открито при жените.
     Медали завоюваха още Иван Бонев - 2 златни (4х100 и 4х400 м), Георги Давидков – 1 златен (4х400 м) и 1 бронзов (400 м), Диана Роглева – 1 сребърен (4х400 м), Николай Тодоров – 1 сребърен (4х100 м), Павло Григоров – 1 сребърен (200 м) и Мелани Венциславова – 1 сребърен (трибой).
     Като водачи на българската ранглиста за 2020 година завършват: Веселин Живков – 60 м (6.76 сек.) и 200 м в зала (21.80 сек.), Алекс Василев – 800 м в зала (1:53.74 мин.) и 800 м (1:51.64 мин). Веселин Живков е 7-ми в европейската и 22-ри в световната ранглиста на 60 м при юношите под 20 г.
     Не по-лесно бе и положението при малките атлети. Треньорите Моника Гачевска и Любомир Любенов трябваше да лавират между противоепидемични мерки, онлайн обучение и родителски желания през по-голямата част от годината. Само зимният сезон премина нормално и завърши с отлично организиран от Академик детски турнир в зала. След това всичко вървеше в посока, която вероятно един ден ще бъде отчетена като грешка, защото децата бяха закотвени вкъщи, пред компютрите и телефоните и бяха лишени не само от социални контакти, но и от възможност за движение.
     За поредна година Христо Стоянов и Моника Гачевска успяха да организират участието на атлети от България на Европейските детски атлетически игри в Бърно. За тяхна радост представители на клуба успяха да спечелят пълен комплект от медали. Безспорен „отличник“ е Ангел Костов (2009), който стана шампион на 60 м и трети на скок дължина. Другият медалист бе Павло Григоров (2006) станал 2-ри на 300 м. С призови класирания и отлични резултати бяха и други две представителки на клуба - Иляйда Нуруллова (2007) и Евгения Стоименова (2009).
     Все пак, дори и при този непълноценен летен сезон, малките атлети на Академик успяха да спечелят от детски състезания 134 медала (35 златни, 50 сребърни и 49 бронзови). Момчетата изпревариха момичета с общо 76 медала (23 златни, 24 сребърни и 29 бронзови) срещу 58 медала (12 златни, 26 сребърни, 20 бронзови). С най-голям принос за това е Ангел Костов (8 златни, 6 сребърни и 4 бронзови), следван от Боян Иванов (6-5-4) и Павло Григоров (3-3-4), който вече тренира в групата на големите. При момичетата с най-много златни медали е Дея Стоименова – 5, към тяс се добавят и 2 сребърни и 8 бронзови медала. Така спечелените от Дея медали са 15. С един повече има кака й -  Евгения Стоименова, но тя има по-малко златни – 3, а сребърните й са 10 и има 3 бронзови медала. Иляйда Нуруллова има 12 медала, от които 3 златни, 7 сребърни и 2 бронзови.
     Клуб Академик успя да организира и проведе само едно състезание през тази тежка за атлетиката година. Това бе ІІІ детски турнир „Академик“, който се проведе на 29 февруари в зала „Асикс Арена“. Всички останали изяви бяха отменени.
     Треньорите и атлетите от Академик гледат с оптимизъм към 2021 година, най-вече по отношение на решаването на проблема с пандемията в световен мащаб. Всички се надяват календарът да се запази в пълния си вариант. Традиционно, атлетическата година ще се открие на 16 януари с международния турнир „Академик“, който този път ще бъде със своето 50-то юбилейно издание. Следват национални и балкански шампионати. През март трябва да се проведе и Европейското първенство в зала за мъже и жени, за където вече покрит норматив има Веселин Живков. Лятото, освен традиционните шампионати, ще има Европейска отборна купа. България е във втора лига и състезанието ще се проведе в Стара Загора. Няколко атлети на Академик имат шанс да се преборят за място в националния отбор. Предстои и Европейски шампионат за юноши и девойки под 23 години, към което гледат няколко атлети от отбора. Клубът има нови попълнения - Тодор Тодоров (2003) и Константин Ташев (2002), от които също се очакват добри резултати.
     Нека през 2021 година атлетите да бъдат преди всичко здрави, да имат нормални възможности за подготовка, да нямат контузии и да завоюват много нови спортни успехи!

 


Детска атлетика
Календар