СПОРТЕН КЛУБ ПО ЛЕКА АТЛЕТИКА АКАДЕМИК - СОФИЯ
Състезателите на Академик доминираха тотално на Националния университетски шампионат
October 20,20201186
image-1

На 17 и 18 октомври се проведе Националният университетски шампионат за 2020 година, който бе отложен през м. май заради пандемията. Макар и октомврийско, времето бе сравнително благосклонно към състезателите. Дванадесет университета се включиха в надпреварата, която се проведе на стадиона на НСА. Състезателите на Академик, представящи 3 университета спечелиха общо 9 от 20-е титли и доказаха, че са „академици“ в университетската атлетиката. С огромна заслуга за това е и техният треньор – д-р Христо Стоянов.

Впечатляващо бе представянето на Йордан Гюров, представящ Софийския университет, който единствен на този шампионат спечели 4 златни медала. През първия ден той победи на 800 м в силната конкуренция на Стоян Владков, като записа резултат от 1:57.6 мин. Втората индивидуална победа бе на 400 м (50.01 сек.), където основен негов конкурент бе Антонио Иванов. Трети и четвърти в тази дисциплина станаха други състезатели на Академик - с бронз се окичи Теодор Сопотски (Лесотехнически университет), а четвърти стана Мартин Живков (Софийски университет). Другите две титли на Йордан бяха с щафетите на Софийския университет на 4х100 и 4х400 м заедно с Веселин Живков и Мартин Живков.

Веселин Живков (Софийски университет) също записа много силно представяне с три златни медала. Той победи на 100 м в конкуренцията на Борис Линков и Антонио Иванов, двама национални шампиони на България при мъжете. Резултатът му бе 10.4 сек. Четвърти в дисциплината стана Теодор Сопотски (ЛТУ) с 10.9 сек. Другите му две титли бяха на с щафетите 4х100 и 4х400 м.

Мария Влахова, състезаваща се за Национална спортна академия, също спечели 3 златни медала. Тя победи на 800 м с резултат 2:25.5 мин. и бе част от победните щафети на НСА на 4х100 и 4х400 м, заедно със съотборничката си Дева Мария Драгиева.

Стела Саранти, също от Национална спортна академия, бе безапелационна на скок височина, където покори 1.65 м.

Дева Мария Драгиева (НСА) стана втора на 400 м и така приключи шампионата с три медала - 2 златни (4х100 и 4х400 м) и сребро на 400 м.

Диана Роглева спомогна за второто място на щафетата на Софийския университет на 4х100 м.

След двудневната надпревара няма състезател на Академик, който да не си тръгна поне с един медал. А с отличното представяне на „академиците“ при мъжете, Софийският университет заслужено спечелиха отборната купа в група дисциплини Спринт, където победиха НСА. В крайното класиране при мъжете Софийският университет, в отбора на който почти половината състезатели бяха от Академик, остана само на 9 точки от НСА, и то защото нямаха по двама състезатели във всички дисциплини. Трите състезателки на Академик, със своите две индивидуални, две титли с щафетите и едно второ място допринесоха за първото бясто на НСА в комплексното класиране.

 


Детска атлетика
Календар