СПОРТЕН КЛУБ ПО ЛЕКА АТЛЕТИКА АКАДЕМИК - СОФИЯ
Златен и бронзов медал за Ангел Костов и сребърен за Павло Василев от Европейските детски атлетически игри
September 12,2020577
image-1

За поредна година, благодарение на усилията на треньорите от „Академик София“ – д-р Христо Стоянов и Моника Гачевска, подрастващи атлети от цялата страна на възраст от 11 до 15 години имаха възможност да се докоснат до атмосферата на едно голямо състезание, организирано по всички правила на атлетика. Макар тази година да е особена заради създадената ситуация с COVID-19, организаторите на състезанието се бяха постарали всичко да бъде нормално и малките атлети да не се стресират от извънредната ситуация. В българския отбор настроението бе бойко и всички се раздадоха по време на надпреварата, а изживяванията от това пътуване ще останат прекрасен спомен за тях. Разширеният състав на „Академик-България“ се състоеше от 28 млади състезатели от Червен бряг, Мездра, Пловдив, Варна, Разград, Самоков и София и вече традиционно е един от големите отбори на игрите.

Академик имаше четирима малки атлети. Ангел Костов, подготвян от Моника Гачевска, бе безспорната звезда на отбора. Той спечели финала на 60 м при момчета, родени 2009 г. с резултат от 8.43 сек. (+0.3 м/сек.). Втори в дисциплината стана също български атлет – Йоан Орозов от Плевен (8.49 сек.). Ангел спечели още един медал – бронзов, на скок дължина с резултат от 4.40 м (-0.4 м/сек.), само на 6 см от втория. Накрая на състезанието той направи и силно бягане на 600 м и резултатът му от 1:57.22 мин. му отреди престижното 7-мо място.

Другият герой за отбора на Академик бе Павло Василев, подготвян от началото на годината от д-р Христо Стоянов. Той се пребори за среброто на 300 м (38.00 сек.), като остана само на 9 стотни от първия и е на 1 стотна пред третия. Павло участва и на 60 м, където се нареди на 5-о място със 7.73 сек. (+0.8 м/сек.).

С успехите на Ангел и Павло се запази традицията Академик да има шампиони и медалисти.

Отлично се представиха и другите две участнички от отбора на Академик. Това бяха състезателките на Моника ГачевскаИляйда Нуруллова (2007) и Евгения Стоименова (2009).

На Иляйда Нуруллова малко не й достигна да влезне във финалите на 60 м (8.76 сек.), а на 150 м постигна 21.46 (+1.6 м/сек.). В най-силната си дисциплина – скокът на дължина, Иляйда остана на 4 см от финала с резултат 4.59 м (+1.1 м/сек.).

Евгения Стоименова успя да се пребори за „А“ финал на 60 м, където в хилядните надделя за осмото място (9.01 сек.). Във финала тя повтори отново същия резултат при пълно безветрие, което й донесе петото място. На 600 м съдбата не бе на страната на Жени. Тя стартира в най-силната серия, където завърши на трето място с резултат 1:54.75 мин., но от по-слабата серия първата бе дала по-силен резултат и така тя остана на 4-та позиция в крайното класиране. В надпреварата на скок дължина Жени записа 3.96 м (-1.1 м/сек.) в квалификациите. Във финала на скока на дължина тя успя да направи и шестте си опита над 4 м, като най-добрият бе 4.15 м (1.4 м/сек.), което й отреди шестото място.

Останалите състезатели от разширения състав на Академик също се представиха достойно. Най-титулуван отново бе Лъчезар Вълчев (2005). Той спечели скока на дължина със забележителните 6.82 м (+1.9 м/сек.), стана втори на 100 м с препятствия (13.64 сек.) и трети на скок височина (1.82 м). Той спечели и приза за най-добро постижение във възрастта си с постижението си на скок дължина, нещо което досега е правил само Веселин Живков с резултата си от 7.00 сек. на 60 м през 2016 год. Със златен медал се окичи и Емилиян Георгиев, който победи в надпреварата на скок височина с 1.40 м. Сребърен медал спечели Сияна Бръмбарова на скок дължина с 5.02 м (-1.3 м/сек.). Освен Лъчезар бронзови медали спечелиха и Георги Ганджулов на 300 м (37.27 сек.) и Светозара Грозданова на 1500 м с 4:58.06.

Тази година ЕKAG се проведе за 15-ти пореден път в чешкия град Бърно на 7-ми и 8-ми септември. За съжаление, влошената епидемиологична обстановка в Европа наложи някои промени в най-голямото международно детско състезание в точно юбилейното му издание: програмата беше събрана в два дена, много от традиционно участващите страни не изпратиха представители (само 8 страни се осмелиха да направят това), но може да се отбележи традиционно доброто представяне на домакините, както и силното присъствие на германските, словенските  и хърватските състезатели. За силата на състезанието говорят и няколкото подобрени най-добри резултати на игрите.


Детска атлетика
Календар