СПОРТЕН КЛУБ ПО ЛЕКА АТЛЕТИКА АКАДЕМИК - СОФИЯ
Три титли, сребърен и бронзов медал за Академик от Националния шапионат под 20 г.
July 28,20201414
image-1

На 25 и 26 юли се проведе отложеното с един месец първенство на страната за юноши и девойки под 20 г. То се състоя пред празните трибуни на Националния стадион „Васил Левски“ поради ограничителните мерки за безопасност в условия на пандемия. Ограничения бяха въведени и в пропусквателния режим на състезатели и треньори, които нямаха право да са на стадиона преди провеждане и след приключване на дисциплината, в която участват. Състезателите бяха принудени да загряват в мокрото и влажно време по асфалта около стадиона.
Освен тежките условия, които поднесе природата – пороен дъжд през целия първи ден и в началото на втория, състезанието беше опорочено от неточностите в електронната уредба, която толерираше или ощетяваше състезателите в спринтовите дисциплини, отчитайки безразборни величини както надолу, така и нагоре. Това доведе до анулиране на част от електронните резултати (друг е въпросът защо само на част от тях!) и прибягване до ръчно отчитане, което от своя страна омаза окончателно картината. Така с много спорни резултати, подадени от съдиите, някои от които са и треньори на състезаващи се участници в първенството (също странен факт), се оформиха финалите в спринтовите дисциплини.
Но състезанието си е състезание и, въпреки препятствията от различно естество, то излъчи своите победители.

Отборът на Академик, подготвян от треньора д-р Христо Стоянов, бе в много камерен, но силен и борбен състав. Героят за клуба е Веселин Живков, който спечели 4 медала, от които три златни и един сребърен. Той бе и един от тримата трикратни шампиони на първенството, заедно с Елица Тодорова и Мартина Писачева. Веско спечели безапелационно коронната си дисциплина 200 м с малко странния резултат от 22.15 сек. На 100 м остана втори след оспорвана битка на финала с Георги Христов от Славия с резултат 10.6 срещу 10.5. Веско беше и важна част от двете щафети на Академик – 4х100 и 4х400, които традиционно не остъпиха на конкурентите си и завоюваха златото с резултат съответно 42.85 и 3:27.50. Златото в щафетата 4х400 м донесе 30-ата титла на Веселин Живков от Национални шампионати.
Добре се представи Теодор Сопотски, който спечели 2 златни медала с двете щафети, както и се пребори за бронзовия медал на 100 м с резултата си от 10.8. На 200 м остана на 7-о място.
Мартин Живков също допринесе за златото от щафетите. Освен това той участва за първи път в дисциплината 400 м с препятствия, където стана пети с резултат 60.87, а на 400 м постигна шесто време – 51.4.
Иван Бонев бе четвъртият участник от Академик. Той взе участие само в двете щафети, което му донесе 2 златни медала. Неговото участие се наложи, след като Георги Давидков, който бе седми на 400 м в Националния шампионат под 18 г., се контузи на 400 м с препятствия предишната седмица.


Детска атлетика
Календар