СПОРТЕН КЛУБ ПО ЛЕКА АТЛЕТИКА АКАДЕМИК - СОФИЯ
Веселин Живков отново донесе Балкански медал за Академик
February 10,20201824
image-1

На 9 февруари 2020 г. в Истанбул се проведе четвъртата Балканиадата в зала за юноши и девойки под 20 години. Тази година „Академик“ беше представен от двама състезатели - Веселин Живков и Мартин Балабанов, а техен треньор за състезанието бе Моника Гачевска.
От Веселин, като двукратен балкански шампион в зала на 60 м до 20 години, и тази година се очакваше силно представяне. И той го показа, като отново спечели медал, но този път бронзов.
В сериите, загуба на концентрация на старта му изигра лоша шега и го класира втори в първата серия. Във финала той успя да се събере и направи добро бягане, като резултатът му от 6.91 сек. му осигури бронзов медал. Така равносметката за Веселин Живков от Балканските първенства вече е 3 златни, 1 сребърен и 1 бронзов медал. Първи на 60 м с време 6.76 сек. стана третият в световната и водач в европейската ранглиста Умут Юзал от Турция, като неговото постижение бе и рекорд на Балканските първенства. С второ време и на 5 стотни пред Веселин се класира състезателят от Гърция Теодорос Вронтинос.
Веселин Живков взе участие и в националната щафета 4х400 м заедно с Добромир Николов, Гени Семковски и Карим Незами. Щафетата ни от един спринтьор, един препятственик и двама бегачи на средни и дълги растояния се бори мъжки и малко не ѝ достигна за спечелването на медал. Така с време 3:27.70 мин. остана на четвърто място след отборите на Турция, Хърватска и Румъния.
Другият състезател на Академик – Мартин Балабанов стана шести на 3000 м с резултат 9:08.70 мин.
Българският отбор беше представен от 14 състезателя и спечели само три медала – два сребърни и един бронзов.
В Балканската федерация по лека атлетика членуват 21 държави, сред които и „небалканските“ Украйна, Австрия, Израел, Сан Марино, Грузия, Молдова, Кипър и други. Броят на участниците в повечето дисциплини не е много голям, но първите няколко състезателя в почти всички дисциплини са с много силни резултати.

 


Детска атлетика
Календар