СПОРТЕН КЛУБ ПО ЛЕКА АТЛЕТИКА АКАДЕМИК - СОФИЯ
Стела Саранти и мъжкият квартет на 4х400 м са шампиони на България от втория ден на НШ
February 03,20202332
image-1

И през втория ден от Националния шампионат на България в зала продължи златната серия за Академик. Два златни, два сребърни и един бронзов медал е равносметката за атлетите на д-р Христо Стоянов от този ден.

Стела Саранти показа, че се развива в правилна посока и с личен резултат в зала от 175 см, безапелационно спечели шампионската титла в скока на височина. Следващата атлетка е на 15 сантиметра след нея. В състезанието участие взе и Дейзи Иса, която записа 160 см, резултат, с който са втората и третата в класирането, но Дейзи преодоля височината от трети опит и това я изпрати на 4-то място. Тя взе участие и в бягането на 60 м с препятствия, където само 6 стотни я отделиха от финала и тя остана седма в крайното класиране.

Мъжкият квартет на Академик в щафета на 4х400 м бе безпощаден към конкурентите си. Отборът в състав: Теодор Сопотски, Йордан Гюров, Мартин Живков и Алекс Василев постигна време от 3:21.61 мин, което е с почти 6 секунди по-добро от втория, отборът на ЦСКА. Така след две години престой на второто място, Академик отново си върна титлата в тази толкова атрактивна и емоционална дисциплина.

И ако за мъжката щафета титлата бе очаквана, то за новосформирания женски квартет, в който три от състезателките са „новобранци“ и не бяха участвали никога досега в такава надпревара, спечелването на сребърен медал е изключително достойно и успешно представяне. Треньорът Христо Стоянов бе наредил състава в следния ред: Дейзи Иса, Мария Влахова, Диана Роглева и Дева-Мария Драгиева. Победители в състезанието са атлетките на „Тракия-96“.

Дисциплината 800 м донесе много положителни емоции за Академик. Йордан Гюров, който тренира отскоро лека атлетика и е бивш състезател по модерен петобой, завоюва първия си медал от шампионат на България. Той не бе в най-силната серия и без конкуренция победи в нея с 1:56.85 мин. Това му донесе сребърния медал. Може само да гадаем, какво щеше да стане, ако беше в силната серия, но е ясно, че още от лятото той ще бъде фаворит в дисциплината.

При жените, Академик имаше две представителки на 800 м. Дева-Мария Драгиева в по-слабата серия бе безапелационна и с време 2:20.08 мин. даде заявка за медал. В силната серия стартира нейната съотборничка и приятелка Мария Влахова, която направи силно бягане и с 19 стотни измести Дева-Мария от почетната стълбичка и тя остана на четвърто място. Мария, която е тренирала до миналата година в Кипър, също спечели първи медал от национален шампионат на България. За двете приятелки и конкурентки предстоят интересни битки през летния сезон.

Доброто представяне от втория ден се допълва и от шестото място на Мартин Балабанов на 3000 м, където шампионската титла бе спечелена от неговия треньор Йоло Николов.

Крайната равносметка от Националния шампионат на България в зала за 2020 година е 4 златни, 2 сребърни и един бронзов медал. Това е значително по-добро представяне за атлетите на Академик спрямо миналогодишния шампионат, къде бе спечелена само една титла и 2 сребърни медала.

Следващият уикенд също ще бъде много интересен за атлетите на Академик. Веселин Живков ще вземе участие в Балканския шампионат за юноши под 20 год., който ще се проведе в Истанбул, Турция, където e сред фаворите на 60 м. На 8 и 9 февруари в София е Националният шампионат за момчета и момичето под 16 години, където също ще очакваме добри резултати от подрастващите атлети на Академик, подготвяни от треньорката Моника Гачевска.

 


Детска атлетика
Календар