СПОРТЕН КЛУБ ПО ЛЕКА АТЛЕТИКА АКАДЕМИК - СОФИЯ
Алекс Василев и Веселин Живков са шампиони на България при мъжете от първия ден на НШ
February 02,20201640
image-1

Двама шампиони и още трима състезатели от Академик намериха място в шестицата през първия ден от Националния шампионат в зала за мъже и жени, провел се в зала „Асикс Арена“ на 1-ви февруари. Участие в първия ден на шампионата взеха общо 9 състезатели на треньора д-р Христо Стоянов и един на Йоло Николов.

Първата титла през този ден бе спечелена от Алекс Василев в една много оспорвана тактическа битка на 400 м. с резултат от 49.81 сек. срещу неговия достоен конкурент - Станимир Минчев от Дунав Русе (49.83 сек.). В бягането в най-силната серия участва и Йордан Гюров (51.14), който безспорно със самоотверженото си бягане спомогна за спечелването на титлата от неговия съотборник. Бягането му цяла обиколка във втори коридор не му даде възможност да се бори за медал, който той заслужаваше, и той зае седмо място в крайното класиране. Третият участник в дисциплината бе Мартин Живков, който си направи личен рекорд (51.42 сек.) и зае 9-о място в крайното класиране. Титлата на Алекс Василев е юбилейна и е под номер 150 за СКЛА „Академик София“.

Гвоздеят на програма от първия ден бе бягането на 60 м. То винаги е събирало най-много публика и страстите са най-големи. В сериите Веселин Живков без напрежение загатна за своите възможности и постигна най-добър резултат от 6.90 сек. Теодор Сопотски също записа силен резултат (7.02 сек.), само на стотна от личното му постижение и успя да се класира за финала. Третият състезател от клуба – Николай Тодоров подобри с една стотна най-доброто си постижение за сезона и с резултат от 7.08 сек. зае осмото място в крайното класиране от завършилите 52 състезатели. Финалът, който бе последният старт за деня, наелектризира залата, атмосфера, която е сред любимите на Веселин Живков и той не пропусна да покаже, кой е най-бързият българин през този сезон. С резултат от 6.76 сек., макар и все още юноша, Веско не остави никакви надежди за своите противници. Това е трети резултат за сезона в Европа и е в топ 15 в света за юноши под 20 години. Този финал бе специален и за Христо Стоянов, треньор на младия спринтьор, тъй като това е своеобразно лично постижение за него в дисциплината. Най-добър резултат досега на 60 м – 6.79 сек., постигнат от негов състезател, имаше Петко Янков, рекордьор на България на 200 м в зала и на открито за юноши под 23 години. Теодор Сопотски се класира на 5-о място във финала, като повтори резултата си от сериите.

Приятни емоции донесе и бягането на 400 м при жените, където Академик имаше две участнички. Страхотно бягане направи Дева-Мария Драгиева и само липсата ѝ на опит я лиши от медал. Тя успя да си подобри личния резултат с почти 2 сек. и с 58.43 сек. зае 5-о място в крайното класиране, само на 30 стотни от бронзовия медал. Втората състезателка на Академик Мария Влахова с резултата си от 61.25 сек. се класира на седмо място.

Младият Мартин Балабанов, трениран от Йоло Николов не се уплаши от батковците и с отлично бягане се класира на 4-то място на 1500 м с резултат 4:10.89 мин.

Първи старт на официално състезание записа и още едно от новите имена в Академик – Дейзи Иса, която е рекордьорка на България в скока на дължина за момичета под 16 години. Участието ѝ обаче бе на тласкане на гюле, където тя се класира десета с 9.91 м.

Състезанията продължават днес от 15 часа и могат да се гледат на живо във фейсбук страницата на списание „Атлетика“.


Детска атлетика
Календар