СПОРТЕН КЛУБ ПО ЛЕКА АТЛЕТИКА АКАДЕМИК - СОФИЯ
Всички стартирали състезатели на Академик в НШ под 20 години са шампиони
January 26,20202156
image-1

На 25 и 26 януари се проведе Националният шампионат за юноши и девойки под 20 години. Бутиковият отбор на „Академик София“ участва само с 5 състезатели и всичките си тръгнаха с шампионски титли.

Златната серия за „Академик“ за 2020 година откри Веселин Живков, който спечели безапелационно бягането на 60 м. Без конкуренция във финала, на 25 януари той спечели 25-ата си титла от държавни първенства на България. Резултатът му от финала бе 6.86 сек., което е негов личен резултат за сезона. Много оспорвана бе борбата за разпределяне на останалите медали между Теодор Сопотски, Добромир Николов и Венелин Георгиев, които бягаха рамо до рамо от старта до финала и само фотофинишът определи при кои да отидат медалите. За съжаление Тео, който си подобри личното постижение на 60 м на 7.01 сек., остана на стотна от медалите.

Очаквано, второто злато за „Академик“ дойде на щафетата 4х400 м, където момчета на д-р Христо Стоянов в състав – Теодор Сопотски, Мартин Живков, Георги Давидков и Веселин Живков също нямаха конкуренция и направиха повече от 10 секунди на втория отбор „Супер Спорт – Варна“, в редиците на който бяха шампионът и бронзовият медалист от бягането на 400 м. Така академиците защитиха достойно титлата си от миналата година. Запис от бягането може да гледате ТУК.

Страхотно представяне на шампионата направи и Мартин Балабанов, състезаващ се за „Академик“ от този сезон. Негов треньор е един от големите атлети на България в средните и дългите дистанции за последните 15 години – Йоло Николов. През първия ден той спечели бронзов медал на 1500 м с резултат 4:12.94 мин. През втория ден обаче, Мартин бе безкомпромисен в бягането на 3000 м, където завоюва златото с 9:13.07 мин.

Мартин Живков стартира на 400 м в най-силната серия, където след първите 200 м бе начело, но точно преди влизането във виража бе изблъскан от коридора си от Михаил Гаргов и това го извади от ритъм и от конкуренцията за медалите. За съжаление съдиите не видяха или не искаха да отсъдят нарушение. Ситуацията може да бъде видяна ТУК. Съдбата събра двамата отново в щафетата 4х400 м на втори пост, където Мартин не само, че не бе задминат, но и увеличи преднината на клуба.

Следващият уикенд предстои шампионата на България за мъже и жени, който отново ще се проведе в зала „Асикс Арена“.

Фотоалбум от състезанието може да видите ТУК


Детска атлетика
Календар