СПОРТЕН КЛУБ ПО ЛЕКА АТЛЕТИКА АКАДЕМИК - СОФИЯ
Академик отново избра и награди най-добрите си атлети на годината
December 23,20192012
image-1

Вече по традиция, в края на годината, спортният клуб по лека атлетика „Академик София“ избира своите най-добри атлети. Тази година за първи път заедно се събраха детският и представителният отбор. Тържеството се състоя в уютната атмосфера на ресторант „Жасмин“ в кв. Симеоново в София. Главни действащи лица както през цялата година, така и на събитието бяха д-р инж. Христо Стоянов – старши треньор и председател на УС на СКЛА „Академик София“ и Моника Гачевска – треньор и член на УС на дружеството.

Изтичащата 2019 година донесе много успехи за отбора на Академик. Представителният състав спечели 33 медала от Националните шампионати, като 13 от тях са златни, 13 сребърни и 7 бронзови медала. С тези постижения Академик се нарежда сред най-силните атлетически отбори в България. През годината бяха постигнати значими успехи и на международната сцена. Четирима състезатели на клуба бяха включени в националните отбори (В. Живков, Ал. Василев, Б. Чепилева и Р. Вълчев). От Балканските шампионати, в които вече участват 20 страни, бе спечелена една балканска титла (В. Живков) и два бронзови медала (Р. Вълчев и Б. Чепилева). Състезателите на Академик поставиха и три национални рекорда. Радин Вълчев на два пъти пробяга разстоянието на 110 м пр. бягане под националния рекорд, а юношеската щафета 4х200 м пък подобри най-добрия резултат в България в зала.

Малките атлети на Академик, под ръководството на треньорите Моника Гачевска и Любомир Любенов, спечелиха значително повече медали от миналата година (135). През 2019 год. те завоюваха общо 207 медала, от които 54 златни, 84 сребърни и 69 бронзови медала.

Тази година наградите бяха връчени в две категории: най-добър атлет на Академик и най-добър млад атлет на Академик. Атлетът на Академик бе избран според приноса му към клуба, определен по събрания точков актив съгласно Правилника за разпределение на финансовите средства за 2019 год. на клубовете по лека атлетика, членове на БФЛA и спечелените медали от национални шампионати. Най-добрият млад атлет бе избран според броя на общо спечелените медали и постигнатите международни успехи. При равен брой медали се взима първо броя на златните, след това сребърните и накрая бронзовите.

Веселин Живков спечели приза „Атлет на годината“ на Академик за трети път (2016, 2018 и 2019 г.). През тази година той стана балкански шампион на 60 м в зала, с което защити титлата си от миналата година, стана 6 пъти шампион на България и спечели един сребърен и 3 бронзови медала от националите шампионати, като в това число записа първа титла при мъжете (4х400 м на открито) и първи индивидуален медал при мъжете (100 м). Веселин бе част от мъжкия национален отбор, защитавал оставането си във Втора лига на Европейското отборно първенство във Вараждин, Хърватия, където допринесе за 6-ото място на щафетата 4х100 м и 10-ото на 4х400 м. Той има и 5-о място с щафета 4х400 м на България от Балканския шампионат в зала за юноши под 20 г. Веселин Живков записа участие на Европейското първенство за юноши и девойки под 20 г. в Бурос, Швеция.

Втора в класацията за Атлет на годината на Академик бе Бояна Чепилева. Тя спечели бронзов медал на Балканския шампионат в зала на 4х400 м, а на шампионата на открито стана 6-а на 400 м с препятствия. От националните шампионати Бояна спечели 2 златни (400 м и 400 м с пр. бягане за девойки под 20 г.), 2 сребърни и 2 бронзови медала.

Алекс Василев е третият класиран атлет на Академик за 2019 год. Той завоюва от националните шампионати 2 титли (800 м и 4х400 м) и 4 сребърни медала. Бе част от Националния отбор на България на Балканските шампионати в зала и на открито, където постигна едно 6-о и едно 9-о място.

Радин Вълчев остана на 4-та позиция със спечеления бронзов медал от балканския шампионат в зала на 60 м с препятствия и трите си медала от Националните шампионати, от които една титла (110 м пр. при юношите под 20 г.) и два сребърни медала. Радин завърши 4-ти на 110 м с препятствия на Балканиадата на открито, 5-и на щафетата 4х400 м с юношеския национален отбор на Балканския шампионат в зала и записа участие на Европейското първенство за юноши под 20 г. в Бурос, Швеция.

Стела Саранти, която е от тази година е в клуба, допринесе за увеличаването на златната колекция на Академик с две титли от шампионатите за девойки под 20 год. и два сребърни медала при жените на скок височина. Стела завоюва и сребърен медал от балканските игри на открито за девойки под 20 г., но като състезателка на Кипър.

Шести в годишната класация е Мартин Живков, който събра в актива си 6 медала, 4 златни и по 1 сребърен и бронзов медал. Той може да бъде определен за най-стабилния щафетен състезател на Академик. И шестте медала са спечелени с щафетите при юношите под 20 г. и при мъжете както на 4х100, така и на 4х400 м.

Иван Бонев бе класиран на 7-о място, въпреки че той е спечелил най-много медали от национални шампионати – 11. От тях златните са на 400 м пр. бягане при юношите под 18 г. и щафетите 4х400 м в зала и на открито за юноши под 20 г. и 4х100 м при юношите под 20 г.

Теодор Сопотски е осми с 4 медала – 3 титли на щафетни бягания и 1 бронзов медал на 4х100 м при мъжете.

Диана Роглева е девета с един бронзов медал и няколко призови класирания.

Десетката се затваря от Георги Давидков, спечелил 1 златен медал с щафетата 4х400 м в зала за юноши под 20 г. и сребърен медал на 400 м пр. бягане при юношите под 18 г.

При младите атлети на Академик конкуренцията бе много голяма. Все пак победители трябваше да има и те са:
1. Павло Василев – спечелил два бронзови медала на Европейските детски атлетически игри (300 м и 4х60 м) и още 24 медала от детски състезания в България. Има победа на един от кръговете на А1 атлетика, второ място и две трети места в отделните състезания на веригата, а в генералното класиране зае трето място.
2. Ангел Костов успя да спечели през годината 25 медала, от които 13 златни, 6 сребърни и 6 бронзови медала.
3. Евгения Стоименова е само с един медал по-малко – 24. Тя е записала победа в 7 състезания, има 14 сребърни и 3 бронзови медала.

По-нататък в десетката по медали се наредиха: Дея Стоименова (24), Боян Иванов (12), Дейвид Стоименов (10), Иляйда Нуруллова (8), Александра Иванова (8), Александър Бояджиев (6) и Карин Семерджиева (6).

От следващия състезателен сезон в отбора влизат четирима нови състезатели. Дейзи Иса, която е настоящата рекордьорка на България в скок дължина за момичета под 16 г. с 6.30 м се завръща отново на писта. Две други нови попълнения при дамите са Дева-Мария Драгиева – състезателка на 400 м (59,98 сек.), 800 м (2:19.63) и 1500 м (4:50.77 мин. в зала) и Мария Влахова, която не се е състезавала професионално до сега, но е бягала в аматьорски състезания на 800 м, където има неофициален резултат от 2:20 мин. В отбора, след двегодишно прекъсване, отново се завръща Николай Тодоров, многократен шампион на България и национален състезател. Със стабилните си изяви в спринтовите дисциплини и опита, който има, той може да бъде важен фактор за успехите на клуба, особено в щафетите.

От 2019 година „Академик София“ има своя генерален спонсор – Енерго-Про. Финансовата подкрепа ще даде възможност за още по-сериозно развие на детско-юношеската школа в клуба.

През 2020 година от състезателите на Академик се очакват отново отлични резултати на Националните шампионати на България и сериозни успехи на международната сцена! Да им пожелаем преди всичко бъдат здрави, да реализират възможностите си и да нямат контузии!

ФОТОГАЛЕРИЯ ОТ ТЪРЖЕСТВОТО


Детска атлетика
Календар