СПОРТЕН КЛУБ ПО ЛЕКА АТЛЕТИКА АКАДЕМИК - СОФИЯ
Състезатели на Академик сред номинираните за „Атлет на България"
October 26,20191443
image-1

В провеждащата се за 22-ра поредна година анкета „Атлет на България“, Веселин Живков е отново сред номинираните, а Радин Вълчев попада за първи път. За 2019-а г. в селекцията са влезнали 22-ма български атлети, постигнали успехи на международната сцена или поставили национални рекорди. Осем от тях са в категорията „Млади таланти“, в която са и Веселин Живков и Радин Вълчев. Гласът на публиката ще бъде зачитан от харесванията под всяка една от снимките на атлетите, публикувани във фейсбук страницата на списание „Атлетика“, а за „Любимец на феновете“ ще бъде избран атлетът, получил най-голяма подкрепа до 10 ноември.

И двамата състезатели на Христо Стоянов постигнаха значими успехи през 2019 год. Веселин Живков стана балкански шампион в Истанбул, Турция на 60 м в зала за юноши под 20 год. с резултат 6.83 сек. и така защити титлата си от предишната година. През летния сезон контузия попречи на Веселин да реализира потенциала си и той пропусна Балканиадата, но записа участие на Европейското първенство до 20 години в Бурос, Швеция, бе част от националните щафети при мъжете на 4х100 м и 4х400 м на Европейското отборно първенство във Вараждин, Хърватска и спечели медал при мъжете на 100 м от Националния шампионат.

През 2019 год. Веселин Живков има 6 титли от Националните шампионати, а през зимния сезон, заедно със своите съотборници - Т. Сопотски, М. Живков и Ив. Бонев, подобри националния рекорд на България за юноши под 20 год. в щафетата 4х200 м.

През 2016 година Веско попадна за първи път сред номинациите за „Атлет на България“, а през 2018-а, след една много успешна година, влезна в топ 10 на българската атлетика.

Радин Вълчев през летния сезон два пъти подобри националния рекорд на 110 м с препятствия за юноши под 20 год. с постижения от 13.82 и 13.74 сек.. Спечели бронозов медал на Балканския шампионат в зала, провел се в Истанбул, Турция, а на лятната балканиада в Клуж Напока, Румъния стана четвърти и участва на Европейското първенство за юноши под 20 год. Радин спечели и титлата на 110 м с препятствия от летния Национален шампионат, а на зимния остана втори.


Детска атлетика
Календар