СПОРТЕН КЛУБ ПО ЛЕКА АТЛЕТИКА АКАДЕМИК - СОФИЯ
Веселин Живков записа два официални старта на Купа Европа за националния тим на България
August 13,20191146
image-1

На 10 и 11 август националният отбор по лека атлетика на България участва в отборната надпревара за Купа Европа, която се състоя в малкия, но кокетен град Вараждин в Хърватия. Българите бяха във Втора лига с още 11 отбора и предварително бяха сочени за един от фаворитите за преминаване в горната лига. Същевременно позиция след 7-ото  място означаваше изпадане от групата. В крайна сметка България зае 6-та позиция и така остана във Втора лига.

Академик имаше своя представител във Вараждин и това беше Веселин Живков. Само четирима в отбора бяха на 18 год. и той бе един от тях. Веселин стартира на първи пост в щафетата 4х100 м, която завърши на 6-то място с 40.61 сек. и донесе 7 точки за България. На останалите постове бягаха Денис Димитров, Петър Пеев и Светлин Иванов. Във втория ден, част от състезателите, предвидени да бягат в щафетата 4х400 отказаха участие и се наложи Веселин да спасява честта на отбора в последния момент. Той отново бяга на първи пост. Щафетата не постигна сериозен резултат (3:22.84 мин), но пък спечели ценни 3 точки, като успя да се класира на 10 място.
Оказа се, че не само българският отбор не може да събере четирима бегачи на 400 м за щафета. Великобритания, която бе един от фаворите в Супер лигата, се наложи да заявят на първи пост за 4х400 м гюлетласкач!
Освен участието си в двете щафети, Веско направи и едно бягане на 100 м извън класирането, където се класира на шесто място.

През годините назад отборът на Академик с треньор Христо Стоянов е имал много състезатели, участвали в Купа Европа, но с най-много стартове е Моника Гачевска (сега треньор в клуба). Заслужава адмирации класирането ѝ на 200 м в Супер лигата през 1996 год. в Мадрид, където става 4-та с 22.99 сек. Тогава регламентът е разделял в класирането отделно мъжете и жените. Интересен е фактът, че през 1996 год. България има само две класирания в тройката и това са Ива Пранджева, която става първа на скок дължина (6.84 м) и Стефка Костадинова – втора на скок височина (194). Българският женски отбор е завършвал 3 пъти на трето място в Супер лигата (1973, 1979 и 1987).

 


Детска атлетика
Календар