СПОРТЕН КЛУБ ПО ЛЕКА АТЛЕТИКА АКАДЕМИК - СОФИЯ
Титла и 2 бронзови медала за Академик от Балканския шампионат под 20 год.
February 11,20192349
image-1

На 10 февруари в Истанбул, Турция се проведе 3-тият Балкански шампионат в зала за юноши и девойки под 20 год. Състезателите на Академик – Веселин Живков, Радин Вълчев и Бояна Чепилева, този път бяха без своя треньор д-р Христо Стоянов, който имаше треньорски ангажимент с Националния шампионат по многобой. Те бяха водени от другия треньор в клуба - Моника Гачевска, но това ни най-малко не намали амбициите и резултатите на атлетите на Академик.

Веселин Живков, който е и своеобразен ветеран на този шампионат с трите си участия, защити реномето си на най-бързия юноша в зала на Балканите. След миналогодишната титла, спечелена в София, при която имаше фал старт и в серията на Веско и на финала, и тук напрежението не бе по-малко. Два пъти уредбата за реакция засече нарушение и 2-ма състезатели бяха отстранени. Още един път уредбата се задейства, но нямаше отстранен. На четвъртия път стартът беше редовен и със завидна концентрация Веско излезе начело и не допусна да бъде изпреварен до финала. За победата записа резултат от 6.83 сек., само на стотна от рекорда на шампионата, а за силата на състезанието говори фактът, че първите пет се събраха в 8 стотни. Това прави този финал с най-силната конкуренция за медалите от всички Балкански шампионати. За Веселин Живков това е трета балканска титла - 2 на 60 м при юношите под 20 год. и 1 на 100 м при юношите под 18 год.

Радин Вълчев ознаменува второто си участие на Балкански шампионат в зала с бронзов медал на 60 м с препятствия. Той успя да вземе своеобразен реванш на основния си конкурент на българска сцена – Кристиян Патъров и със 7.98 срещу 8.01 зае третото място, а за Кристиян остана 4-тото.

Третият медал за Академик донесе Бояна Чепилева. Тя бяга на последния пост в щафетата 4х400 м при девойките. Първите 3 поста бяха: Никол Андонова, Елена Георгиева и Девора Аврамова. Щафетата бе подредена и ръководена от треньорката на Академик - Моника Гачевска. И четирите момичета имаха трудни стартове и някои разочарования в индивидуалните дисциплини, но успяха да се съберат и дадат всичко от себе си за отбора на България. Бояна успя да застигне и буквално в последните метри се  пребори за третото място със състезателката на Румъния и да я изпревари с 1 стотна.

Радин Вълчев и Веселин Живков участваха и в щафетата на България 4х400 м, където заедно с Кристиян Патъров и Михаил Гаргов заеха пето място.

Това е едно отлично начало на международната сцена за атлетите на Академик, пред които предстоят още Балкански шампионати, Европейски първенства и други.


Детска атлетика
Календар