СПОРТЕН КЛУБ ПО ЛЕКА АТЛЕТИКА АКАДЕМИК - СОФИЯ
Много емоции, една титла и още 5 медала от НШ за мъже и жени за Академик
February 05,20192000
image-1

На 2-ри и 3-ти февруари в зала „Асикс Арена“ се проведе Националният шампионат в зала за мъже и жени за 2019 год. За отбора на „Академик“, воден от старши треньора на клуба д-р Христо Стоянов, резултати записаха 7 мъже и 3 жени. Спечелени бяха 1 титла, 4 сребърни и 1 бронзов медала.

Единствената титла от този шампионат бе завоювана от Алекс Василев в неговата коронна дисциплина – 800 м. В едно отлично бягане по цялата дистанция, той не даде никакъв шанс на своите противници и закономерно спечели златния медал с резултат 1:52.72 сек. Това е само на 26 стотни от неговото лично, което е и 8-ми резултат на Балканите. В първия ден Алекс Василев спечели сребърен медал на 400 м, като постигна личен резултат за сезона от 49.87 сек. Той се наложи над миналогодишния шампион Живко Стоянов, но двамата бяха изпреварени от Николай Георгиев, който живее и тренира в Испания.

Сребърен медал завоюва изненадата в скока на височина за този сезон Стела Саранти. Тя бе победена само от неостаряващата Венелина Венева, преодоляла 175 см. Стела стана втора с изравнен личен резултат от 170 см. Медалистките бяха наградени лично от вицепрезидента на Европейската атлетическа асоциация и президент на АБАФ и БФЛА г-н Добромир Карамаринов.

Една от инфарктните дисциплини бе 60 м с препятствия. След проблемите със старта в тази дисциплина на шампионата под 20 год. и тук нервите на двама от финалистите не издържаха и те бяха отстранени за фал старт. За медалите останаха да спорят само четирима. Състезателят на „Академик“, юношата Радин Вълчев, реагира перфектно и още на първо препятствие поведе, като преднината му до 3-тото препятствие беше почти 2 метра. За съжаление липсата на опит на тази височина на препятствията не му позволи да запази аванса си и той бе застигнат на 5-то препятствие и задминат малко преди финала от миналогодишния шампион Станислав Станков. Все пак това е първи медал на Радин при мъжете.

Щафетните бягания при мъжете се очакваха с голям интерес. Отборът на „Академик“ - вицешампион от миналата година, бе почти с юношески състав. Единствено Алекс Василев бе част от миналогодишната щафета. Новаците бяха Веселин Живков, Мартин Живков и Иван Бонев, като братя Живкови са първа старша година, а Иван е още младша възраст. Това обаче не попречи те да направят много силно бягане и само липсата на опит не им позволи да се окичат със златните медали. Много по-опитните състезатели на „Атлетик“, трима от които се състезават при мъжете, успяха да поведат с малко след 2-ри пост и да запазят преднината си до края. Резултатът на „Академик“ от 3:22.78 сек. е един от най-добрите за последните 15 години и на повечето Национални шампионати с него биха спечелили титлата. Реваншът остава за лятното първенство.

Бояна Чепилева успя в по-силната си дисциплина през този сезон – 800 м, да спечели бронзов медал, което бе и нейна основна задача. В едно тактическо бягане, където водачките в дисциплината - Полина Тодорова и Силвия Георгиева, излязоха далеч пред другите, Бояна изпревари другите претендентки и си осигури бронза. Втората участничка в това бягане - Диана Роглева, стана 6-та. Бояна Чепилева записа и 7-ми резултат на 400 м (59.49 сек.), а Диана Роглева - 9-ти (61.68 сек.). И двете атлетки са още във възрастовата група на девойки под 20 год.

Финалът на 60 м бе най-дългоочакваното бягане на това първенство и затова залата бе препълнена преди старта. В него имаше две интриги - кой ще е новият шампион и кой ще спечели бронзовото отличие. Първата въпросителна падна след победата на Денис Димитров (6.75 сек.) над Петър Пеев (6.77 сек.), а за втората - отговорът дойде в последните метри, където Антонио Иванов, с лично постижение от 6.82 сек., изпревари най-малкия във финала - Веселин Живков (6.85 сек.). Резултатът на Веско би бил достатъчен за медал през последните 15 години, а в четири от тези първенства е по-силен от шампионското време. Това показва, че спринтът в България е в подем. На 60 м участие взеха и Радин Вълчев, заел 11-то място със 7.15 сек. и Теодор Сопотски – 27-ми със 7.35 сек. С 51 стартирали, това бе и най-многобройната дисциплина на първенството.

На 400 м при мъжете, юношата Теодор Сопотски записа личен резултат от 51.76 сек., осигурил му 7-мо място в крайното класиране. Другият юноша - Мартин Живков стана 12-ти (52.28 сек.), а Витан Пейчев – 21-ви (53.40 сек.) от 36 състезатели.

Пред част от състезателите на „Академик“ предстоят и международни изяви на Балканските игри за юноши и девойки под 20 год. и за мъже и жени. Шампионатите ще се проведат в два поредни уикенда в Истанбул, Турция и се надяваме на нови успехи за атлетите на Акадмик.

Зедно с НШ за мъже и жени се проведе и Националният шампионат за момчета и момичета под 16 год. При момчетата треньорката Моника Гачевска бе заявила само 4-ма състезатели, от които 1 имаше право да стартира в индивидуалните дисциплини. Алекс Петров стана 42-ри на 60 м (8.92 сек.). За успех може да се приеме 8-мото място на щафетата 4х200 м в състав – Дейвид Стоименов, Виктор Кънев, Алекс Петров и Павло Василев, която бе и с най-малките участници от всички щафети. При момичетата участваха 4 състезателки на 60 м, като Габриела Апрахамян стана 51-ва, Симона Стрельова е 61-ва, Магдалена Ковачева 69-та и Никол Попова – 70-та. На щафетата грешка при приемането на палката лиши отбора от класиране.

Някои от най-интересните моменти от състезанието при мъжете и жените можете да гледате тук:

800 м – Алекс Василев (шампионска титла)
400 м – Алекс Василев (сребърен медал)
скок височина – Стела Саранти (сребърен медал)
60 м препятствия – Радин Вълчев (сребърен медал)
4х200 м – Веселин Живков, Мартин Живков, Иван Бонев, Алекс Василев (сребърен медал)
800 м – Бояна Чепилева (бронзов медал) и Диана Роглева (6-то място)
60 м – Веселин Живков (4-то място)


Детска атлетика
Календар