СПОРТЕН КЛУБ ПО ЛЕКА АТЛЕТИКА АКАДЕМИК - СОФИЯ
Академик е с 3 титли, 3 сребърни и 1 бронзов медал от Националния шампионат под 20 години
January 29,20191566
image-1

На 26-27.01.2019 в зала „Асикс Арена“ се проведе Националният шампионат по лека атлетика в зала за юноши и девойки под 20 год. Старши треньорът на отбора - д-р Христо Стоянов бе заявил 10 състезатели за това първенство, между които имаше и двама дебютанти за клуба.

Атлет №1 на „Академик“ за 2018 Веселин Живков отново доказа, че няма конкуренция в късия спринт и закономерно си спечели прозвището „най-бързият юноша на България в зала“ за 2019 год. Той повтори резултата си от миналата година, където отново бе най-бърз при юношите под 20 год. Това бе и най-многобройната дисциплина на първенството. Втори се класира Слави Мутафов с 6.94 сек. Във финала място намери и дебютантът за „Академик“ – Радин Вълчев, който пропусна летния сезон на миналата година поради контузия. Той се класира 5-ти с резултат от 7.12 сек., което е негово лично постижение. Третият участник в дисциплината бе Теодор Сопотски, който с резултата си от 7.25 сек. остана на едва 11-то място.

Втора титла за „Академик“ донесе щафетата 4х400 м, която бе в състав Георги Давидков, Мартин Живков, Иван Бонев и Веселин Живков. Това бе отличен подарък за братята Живкови, които навършиха 18 години в този ден. Така Веселин записа 20-та национална титла, а Мартин - 8-ма. Първи медал в своята кариера, и то златен от държавни първенства завоюва Георги Давидков.

През първия ден сребърен медал спечели Иван Бонев, който направи силно бягане на 400 м (51.39). Само 11 стотни отделиха Мартин Живков от бронзовия медал и той трябваше да се задоволи с 4-тото място с резултата си от 51.94. С ново лично постижение от 53.02 сек., най-малкият в тази възраст - Георги Давидков стана 9-ти. Победител стана Михаил Гаргов (Супер спорт Варна) с 50.33 сек.

На 400 м при девойките Бояна Чепилева не разчете правилно своя ритъм и отстъпи сигурен медал в дисциплината. Нейният резултат от 59.19 сек. е далеч под възможностите ѝ. Диана Роглева се класира 5-та с 60.96 сек, Цветелина Никова бе дисквалифицирана.

Вторият ден също започна ударно за „Академик“. Новото попълнение на отбора, кипърката Стела Саранти бе над всички в скока на височина. Тя спечели титлата с резултат от 170 см, което е и норматив на АБАФ за участие в Балканските игри в зала. Така пред треньора Христо Стоянов се открива възможност да води на първенството на Балканите състезатели от два национални отбора.

Бояна Чепилева показа във втория ден съвсем друго лице в бягането на 800 м. Още от самото начало тя даде да се разбере, че ще бъде основен конкурент на Лиляна Георгиева и не ѝ даде възможност да се откъсне до края на дистанцията. Бояна заслужено спечели сребърния медал, като резултатът ѝ от 2:14.10 сек. е нейно лично постижение и е покрит норматив за Балканските игри в зала за девойки под 20 год. Втората състезателка на „Академик“ – Диана Роглева също проведе отлично бягането си на 800 м и спечели бронзов медал с време от 2:21.36. В дистанцията победителката Лиляна Георгиева (Актив 2013 - Пловдив) постигна резултат 2:12.53.

Мартин Живков направи първия си старт в дисциплината 800 м. Той показа характер и постигна резултат, който го класира на 4-то място в крайното класиране. Вероятно при по-голям опит, той можеше да се пребори и за медал.

Кулминацията на втория ден бе финалното бягане на 60 м с препятствия. Новото попълнение на „Академик“ Радин Вълчев, който е ѝ рекордьор в дисциплината за долните две възрасти, постигна най-добро време в сериите (8.05 сек.), следван от Кристиян Патъров от Левски 2016 (8.09 сек.). Финалното бягане се очакваше с голям интерес от привържениците на двамата фаворити. Както вече бе отбелязано в спортната преса „Патъров се изстреля преди всички от стартовите блокчета“ и не допусна на Радин Вълчев да го задмине до финала. Само стотна раздели двамата - 7.96 срещу 7.97 сек., като и за двамата това е личен резултат. Именно „изстрелването“ на Патъров на старта провокира треньорския щаб на „Академик“ да подаде контестация за неправилен старт. Дали имаше фалстарт или друго нарушение, след дълго колебание на съдийското ръководство, трябваше да определи Жури д‘Апел. След като се оказа, че липсват технически средства, които да определят правотата на едната или другата страна, контестацията не бе уважена и Радин Вълчев получи сребърен медал. За съжаление такива ситуации създават негативни емоции както за състезатели и треньори, така и за съдиите, а всичко може да бъде решено с използването на система за отчитане на реакцията на състезателите. Ако все пак това е невъзможно, камерата на съдиите не би трябвало да е зад екрана на стартовия пистолет и на практика да не дава възможност за използване на записа с цел изясняване на спорни ситуации. Все пак, надяваме се, Радин Вълчев и Кристиян Патъров да направят своето най-добро бягане именно на Балканските игри в Истанбул, Турция и там да покажат пред своите фенове, че са не само най-добрите в България, но и на Балканите.

Видеозаписи на участието на някои от състезателите на "Академик" можете да гледате тук:
60 м, юнише - Финал (Веселин Живков и Радин Вълчев)
400 м, юноши - серия 9 (Иван Бонев и Мартин Живков)
4х400 м, юноши - серия 3 - Академик (Георги Давидков, Мартин Живков, Иван Бонев, Веселин Живков)
скок височина, девойки - Стела Саранти
800 м, девойки - серия 3 (Бояна Чепилева и Диана Роглева)
800 м, юноши - серия 1 (Мартин Живков)
60 м с преп. - Финал (Радин Вълчев)


Детска атлетика
Календар