СПОРТЕН КЛУБ ПО ЛЕКА АТЛЕТИКА АКАДЕМИК - СОФИЯ
Над 200 участници в 48-мия Международен турнир Академик
January 09,20191969
image-1

За 48-то издание на Международния турнир по лека атлетика „Академик“ заявки за участие са подадени от над 200 състезатели, сред които и част от българския елит в атлетиката. Състезанието ще бъде първа проверка за състоянието на атлети и възможност за покриване на нормативи за предстоящите Балкански шампионати и Европейско първенство в зала. Македония ще участва също с внушителен отбор от 25 атлета. Състезанието, което е Галавечер на атлетика, ще бъде съпътствано от тържествена церемония, отбелязваща 70 годишнината от началото на леката атлетика в дружество „Академик“ и 25 години от основаването на СКЛА „Академик София“. Много изтъкнати деятели, треньори и състезатели ще бъдат почетени и наградени.

И тази година ще има специални награди и парични премии в някои дисциплини. Турнирът започва с дисциплината 60 м с препятствия за юноши под 20 год., където победителите, заедно с медалите, ще получат премия, осигурена от г-н Пламен Кръстев, един от най-изтъкнатите състезатели от миналото и рекордьор в тази дисциплина. В дисциплината 800 м при мъжете, която се очертава и като една от най-масовите, ще бъде връчен приз „Мануш Димитров“. Той е сред най-изтъкнатите треньори в средните и дългите бягания в България и е подготвил плеяда от национални състезатели. Призът, придружен от парична премия, ще бъде връчен от г-н Асен Христов, вицепрезидент на БФЛА и председател на Надзорния съвет на Еврохолд. Купи ще получат състезателите при мъжете и при жените, които са с най-силното постижение по сравнителната таблица на IAAF.

Традиционно, многобройни и силни са спринтовите дисциплини при мъжете и жените, където ще се срещнат едни от най-добрите спринтьори на България за миналата година. С интерес се очаква и завръщането на Лиляна Георгиева, една от големите млади надежди на българската лека атлетика, която отсъства почти една година от пистата. Нейна конкурентка ще бъда другата ни силна състезателка и балканска шампионка - Силвия Георгиева. Силна е дисциплината 3000 м при мъжете, където сред участниците е шампионът от полумаратона в Скопие, Дарио Ивановски, който има личен резултат от 8:14,44 мин. Отборът на "Академик София" ще участва с всичките си най-добри състезатели.

Състезанието ще се проведе на 12-ти януари, събота, в зала „Асикс Арена“ от 18 часа. Входът е свободен и организаторите очакват както миналата година, така и тази, трибуните да бъдат пълни.


Детска атлетика
Календар