СПОРТЕН КЛУБ ПО ЛЕКА АТЛЕТИКА АКАДЕМИК - СОФИЯ
Веселин Живков в топ 10 на българската атлетика
November 30,20182259
image-1

На провелата се за 21-ви път анкета на списание „Атлетика“, Веселин Живков, само на 17 години, влезе в десетката на най-добрите български атлети за 2018 година. Спортните журналисти класираха Веско на 9-то място. Победител заслужено стана Мирела Демирева, която през сезона спечели сребърен медал на скок височина на Европейското първенство в Берлин и влезна в „Клуб 200“, като преодоля за първи път тази височина. На второ място бе поставена олимпийската и световна шампионка на троен скок за девойки Александра Начева, а на трето - най-добрата българска спринтьорка Ивет Лалова. За голямата конкуренция и значимостта на анкетата говори и фактът, че в десетката за 2018 година влезнаха четирима атлети, които вече са били спортисти на България. Освен Мирела Демирева и Ивет Лалова, това са Габриела Петрова и Тихомир Иванов.
В класацията за най-добър атлет на България за 2018 г. участваха 28 спортни журналисти и експерти в леката атлетика, всеки от които оформи своя „Топ 10“. Към техния вот се добавиха точки (от 10 до 1) на първите 10 атлета,  избрани от феновете чрез гласуване в анкетата на сайта на сп. „Атлетика“.

Преди броени дни Веско бе обявен за едно от лицата на новата инициатива за популяризиране на спорта сред подрастващите „Мисия спорт на любимите герои“. Благородната инициатива е по идея на „златното момиче“ на България в художествената гимнастика Ренета Камберова и д-р Денислава Ангелова, председател на асоциация „Докосни дъгата”. Основната цел на кампанията е да популяризира физическата активност сред децата от 1 до 4 клас.
14 спортни федерации, представлявани от известни български спортисти, ще се срещат с учениците в началните класове, ще запознават децата с практикувания от тях спорт и ще им предоставят възможност да изберат най-подходящия за тях. Лица на инициативата са 16 познати лица, между които са: Петър Хубчев, Тервел Пулев, Владимир Николов, Виктория Томова, Христиана Тодорова, сестри Стоеви, Елица Янкова и др. За всеки спорт е определен популярен анимационен герой, с което се цели да се достигне по-лесно до децата на достъпен за тях език. Партньор на Веско и талисман на леката атлетика е кучето-пожарникар Маршал.

Веселин Живков, подготвян от неговия треньор д-р Христо Стоянов, имаше дълга и успешна спортна година. През 2018 г. той подобри 4 национални рекорда, спечели 9 титли от националните шампионати, една балканска титла в горната възрастова група и една вицешампионска балканска титла, стана 5-ти на 200 м и 9-ти на 100 м на Европейското първенство до 18 г., постигна най-добро време на Еврошампионата на 200 м, участва в Младежката олимпиада в Буенос Айрес, Аржентина, където записа победа в една от финалните серии и завършва годината на 5-то място на 60 м и на 9-то място на 200 м в зала в световната ранглиста.


Детска атлетика
Календар