СПОРТЕН КЛУБ ПО ЛЕКА АТЛЕТИКА АКАДЕМИК - СОФИЯ
Веселин Живков с първо участие на Олимпийски игри
October 28,20181359
image-1

Веселин Живков участва на третите Младежките олимпийски игри, които се проведоха от 6 до 18 октомври 2018 в столицата на Аржентина – Буенос Айрес. Той бе там с треньора си Христо Стоянов, като за него това бе 4-та олимпиада. Веско заслужи своята квота за игрите с 5-тото си място на 200 м на Европейското първенство, което се проведе през м. юли в Гьор, Унгария и с това стана първият българин в спринта при мъжете, получил квота за такъв форум. На тези игри се проведоха състезания в 32 спорта, в които участваха 3997 спортисти от 206 страни. България бе представена от 24 състезатели в 14 спорта.

Състезанието по лека атлетика в Буенос Айрес, което бе за възрастовата група под 18 год.,  се проведе за първи път по нови правила. Всеки състезател трябваше да направи по две бягания, като накрая двете времена се събират и така се получава крайното класиране. Това направи решителни и двете излизания на пистата, а там се бе събрал елитът на световната юношеска атлетика. В стартовите списъци бяха световния шампион на 400 м от Найроби, Кения, ямаецът Антонио Уотсън,  шампионите на Европа, Африка, Азия, Южна Америка и много други силни спринтьори.

В първия си старт Веселин Живков направи много силно бягане по виража и на 100-те метра излезе наравно с бъдещия олимпийски шампион. Бягането му до 150-тия метър бе отлично, но лек проблем с напрежение в бедрото му попречи да завърши по перфектен начин състезанието. Така с резултата си от 22.00 сек. той остана извън призовата осмица. Във второто бягане, благодарение на своя треньор, Веско бе възстановен и мотивиран да покаже истинските си възможности. Отново с брилянтна техника на бягане по виража, но този път и с отлично довършване на дистанция, той бе безапелационен победител в своята серия. Постигнатото време от 21.47 сек. (+0.7 м/сек.) е само на 11 стотни от неговия национален рекорд, поставен през юни тази година. Победител в състезанието стана цветнокожият катарец Абделаиз Мохамед, който регистрира изключителен резултат от 20.68 сек. Втори бе ямаецът Антонио Уотсън, а трети - бразилецът Лукас Концесао Вилар. Във второто си бягане Веско остана само на 5 стотни от европейския шампион Александър Чиш, който зае осмото място в крайното класиране. Дисциплината бе с едни от най-изравнените и силни резултати от атлетиката на Олимпийските игри. За силата на състезанието говори и фактът, че последното време, постигнато в Буенос Айрес във втория етап бе 21.89 сек. С общо време от 43.47 сек. Веселин Живков зае 16-то място в крайното класиране.

Третите младежки олимпийски игри бяха изключително успешни за българската атлетика. За първи път имаме завоювано златно отличие - спечели го Александра Начева на троен скок. Сребърен медал взе Валентин Андреев на хвърляне на чук, а Яна Копчева зае престижното 6-то място в тласкането на гюле.

Българските спортисти спечелиха в индивидуалните класирания общо 6 медала – 2 златни, 2 сребърни и 2 бронзови, както и много класирания в осмицата, а в смесени, интернационални отбори, те завоюваха още 3 златни и един сребърен медал. Това е най-доброто представяне на българските млади надежди на такъв форум.

Младежките олимпийски игри се проведоха в повечето от спортовете на чисто нови съоръжения. Олимпийският парк, в който бяха атлетиката, плуването, модерният петобой, фехтовката, боксът, борбата и други бе притегателно място не само за фенове, но и за много от жителите на града, включително и учениците от Буенос Айрес. Състезанията се съпровождаха от много други изяви, като концерти, игри, занимания за деца и т.н. Много от съоръженията не бяха в състояние да поемат всички желаещи. Понякога публиката бе принудена да чака на дълги опашки, за да може да влезе и да гледа своите фаворити.  На много места имаше екрани за тези, които не успяваха да влезнат и да гледат на живо състезанията. Аржентинската публика подкрепяше фанатично своите състезатели, но и отдаваше заслуженото на всички останали. Атлетическият стадион бе с много добра писта, но доста открит и трибуните бяха крайно недостатъчни за желаещите да гледат състезанието. Може би такъв форум заслужаваше малко по сериозен стадион за леката атлетика.

Следващите Младежки олимпийски игри ще се проведат през 2022 година в Сенегал.

 


Детска атлетика
Календар