СПОРТЕН КЛУБ ПО ЛЕКА АТЛЕТИКА АКАДЕМИК - СОФИЯ
Финал и най-доброто време на 200 м за Веселин Живков на Европейското първенство в Дьор, Унгария
July 12,20185018
image-1

Финал и най-доброто време на 200 м за Веселин Живков на Европейското първенство в Дьор

Двама състезатели от „Академик София“, от общо 12 български атлети, взеха участие в Европейското първенство по лека атлетика за юноши и девойки до 18 год., което се проведе в Дьор, Унгария. Това бяха Веселин Живков и Теодор Сопотски, които бяха със своя треньор Христо Стоянов. Веско взе участие и на двете спринтови дисциплини - 100 и 200 м, а Тео само на 100 м.

В сериите на 100 м първи на пистата излезе Веселин Живков, който си осигури място на полуфинала с третото си място в своята серия с резултат от 10.91 сек. (-1.8), което даваше директно право за бягане в следващата фаза. Теодор Сопотски бяга в трета серия и с резултат от 11.12 сек. (+0.9), остана на 5-то място в нея и трябваше да чака резултатите на всички серии, за да види дали ще се класира по време. За съжаление само 3 стотни не му достигнаха за влизане в полуфинала. Така Тео остана 27-ми в крайното класиране. Все пак след него останаха 15 спринтьори. В полуфинала Веселин постигна 10.87 сек. (-0.7) и остана на 4-та позиция в своя полуфинал, която не му осигури директно място на финала. След окончателните резултати на всички полуфинали се оказа, че само 1 стотна не му достига за влизане във финала. В крайна сметка Веселин Живков остана на 9-то място на 100 м.

На 200 м Веселин Живков бе сред фаворитите в дисциплината. В сериите нито жребият, нито времето бяха на негова страна. Той бе поставен в 1-ви коридор, а традиционно заваля и дъжд. Все пак с едно разумно бягане Веско премина успешно този кръг и се класира без проблеми за полуфинала с резултат 21.73 сек. На следващия ден предстоеше полуфинал и финал. Жребият постави Веско в 6-ти коридор в 3-ти полуфинал. Още със стартовия изстрел той се изстреля напред и направи невероятно бягане по виража, където излезе с преднина от около 3 м пред следващите, а 4-тият от финала на 100 м, датчанинът Каманга-Дирбак, бе на 5 м от него.  Вихреното бягане на Веско продължи и по правата, което му донесе не само победата в този полуфинал, но и най-доброто време от всички в тази фаза – 21.09 сек. За съжаление вятърът бе +2.2, при допустим +2.0, което не му позволи да стане рекордьор на Европейските шампионати, както и да направи нова поправка на националния рекорд. На финала Веско бе в 5-ти коридор. Малко по-слабата реакция на старта и малко по-слабото излизане от виража не му позволиха да излезе пред своите съперници на първите 100 м и да повтори бягането от полуфинала и това не даде шанс на Веско да бъде сред медалистите. Победител стана германецът Чиш с резултат 21.15 сек. (+1.9). Все пак 5-тото място на финала му осигури квота и участие на Летните младежките олимпийски игри през октомври тази година, които ще се проведат в Буенос Айрес, Аржентина.

От 12 атлети на България, представили се на това първенство, Веселин Живков е с 3-то най-добро класиране - с петте си бягания на шампионата и заетото 5-то място на 200 м и 9-то място на 100 м, след сребърните медали на Александра Начева (троен скок) и Валентин Андреев (чук). На Европейското първенство за юноши и девойки под 18 год. в Дьор, Унгария взеха участие над 1063 атлети от 50 държави.

Бягането на 100 м в сериите на Веселин Живков можете да видите ТУК.
Бягането на 100 м в сериите на Теодор Сопотски можете да видите ТУК.
Бягането на 100 м в полуфинала на Веселин Живков можете да видите ТУК.
Бягането на 200 м в сериите на Веселин Живков можете да видите ТУК.
Бягането на 200 м в полуфинала на Веселин Живков можете да видите ТУК
Бягането на 200 м във финала на Веселин Живков можете да видите ТУК.

 


Детска атлетика
Календар