СПОРТЕН КЛУБ ПО ЛЕКА АТЛЕТИКА АКАДЕМИК - СОФИЯ
Два златни, 3 сребърни и 3 бронзови медала за Академик от Националния шампионат под 20 год.
June 18,20182471
image-1

На 16 и 17 юни в София се проведе Националният шампионат по лека атлетика за юноши и девойки под 20 год. Малобройният отбор на Академик (10 атлети), воден от старши треньора на клуба д-р Христо Стоянов, успя да завоюва 2 златни, 3 сребърни и 3 бронзови медала, като всичко това бе украсено и с един блестящ рекорд на България на 200 м, поставен от Веселин Живков.

През първия ден шампионка на 400 м стана Бояна Чепилева. Резултатът ѝ още в сериите бе най-добър (58.18 сек.), а във финала тя постигна 57.87 сек., което е нейно лично постижение. Николина Чолакова остана само на 4 стотни от финала, а другата ни участничка в дисциплината Диана Роглева се нареди веднага след нея с 61.43 сек.

Спринтовите дисциплини традиционно са сред най-масовите и най-атрактивните. През първия ден бягането на 100 м при юношите бе сред най-очакваните. Академик бе с двама състезатели, които са още във възрастовата група под 18 год. – Веселин Живков и Теодор Сопотски. И двамата преодоляха и сериите, и полуфинала, както и капризите на времето. Във финала Веско се изправи срещу „вечния“ си конкурент през последните години – две години по-големият Антонио Иванов. Малко разсейване на старта на Веско даде шанс Антонио да поведе още от началото и той не изпусна водачеството до финала. Резултатът на шампиона бе 10.54 сек., а на вицешампиона Веско - 10.72 сек. Трети стана Слави Мутафов (10.83 сек.), а четвърти е вторият състезател на „Академик“ – Теодор Сопотски с личен резултат от 11.01 сек.

На 400 м при юношите, „Академик“ успя да класира за финала двама атлети – Александър Златев (50.50 сек.) и Мартин Живков (51.42 сек.), като за Мартин това бе личен резултат. Във финала Алекс се пребори за бронзовия медал (50.89 сек.), но не успя да подобри резултата си от сериите. В сериите участва и Иван Бонев, който постигна личен резултат от 52.79 сек., с който стана 18-ти.

В последната дисциплина за деня - щафетата 4х100 м при юношите, спринтьорите на „Академик“ в състав Теодор Сопотски, Веселин Живков, Мартин Живков и Александър Златев, успяха да вземат сребърните медали с постижение от 42.63 сек. Пред завършиха само „Атлетик“ с 42.14 сек.

Вторият ден от шампионата бе изпъстрен с много емоции - както положителни, така и отрицателни. Още в първата дисциплина - 400 м пр. бягане се очакваше не само титла, но и силно постижение за Бояна Чепилева. За съжаление невнимание на 7-мо препятствие коства падане на Бояна, която до този момент водеше убедително. Все пак титлата отиде в семейство Чепилеви, но шампионката се казва Данаила.

На 800 м при девойките, Диана Роглева направи мъжко бягане и не се уплаши да бяга редом с фаворитките. Така с личен резултат от 2:17.40 сек., тя завоюва бронзов медал. На същата дисциплина при юношите Владимир Станев записа 2:08.29 сек. и стана 18-ти.

През втория ден се очакваше да се състои реваншът на 200 м между Веселин Живков и Антонио Иванов, но за съжаление той не се състоя, Антонио не стартира във финала, като официалната причина бе медицинска. Повече за финала на 200 м можете да прочетете ТУК.

На 200 м при девойките „Академик“ също имаше финалистка, това бе Николина Чалъкова, която постигна личен резултат от 26.45 сек. в сериите. Във финала Нина стана 7-ма с 26.66 сек.

Последна бегова дисциплина на шампионата бяха щафетите 4х400 м. Първи бяха юношите, които се наложи да бягат с резервен състезател на мястото на Александър Златев в състав си. Мартин Живков, Теодор Сопотски, Иван Бонев и Веселин Живков бяха първи в своята серия с 3:27.04 сек., но за съжаление във втората серия щафетата на КЛАСА даде по-добро време. Така „Академик“ се задоволи със сребърните медали. При щафетата на девойките, въпреки, че бяха с дебютантка в състава си - Габриела Стрельова, но с „ветеранки“ като Николина Чалъкова, Диана Роглева и Бояна Чепилева, „Академик“ успя да стигна до медалите, макар и бронзови.

Така след 9-те медала и 6 титли от Националния шампионат под 18 години, „Академик“ добави нови 8 медала от Националния шампионат под 20 години, от които 2 златни. Веселин Живков донесе най-много медали за клуба – 4, от тях 1 златен и 3 сребърни медала. Той и Теодор Сопотски направиха по 7 бягания за ден и половина – по 4-ри на 100, 2 на 200 и 1 на 400 м. Пет от шесте юноши на „Академик“ са от долната възрастова група. Девет от 10-те атлети на „Академик“ си тръгнаха с медали, а 8 си подобриха личните резултати на това първенство, което само по себе си е факт, достоен за уважение и показва отличните треньорски умения на Христо Стоянов, състезателите да бъдат във върхова форма за най-важните състезания.

През юли предстои Националният шампионат под 16 год. и този за мъже и жени, където се очакват нови победи за атлетите на „Академик“.

Бяганията на шампионите и медалистите можете да видите тук:

Юноши
100 м - Финал (Веселин Живков и Теодор Сопотски)
200 м – Финал (Веселин Живков, Теодор Сопотски и Мартин Живков)
400 м – Финал (Александър Златев и Мартин Живков)
4х100 м – Серия 1 (Теодор Сопотски, Веселин Живков, Мартин Живков и Александър Златев)
4х400 м – Серия 1 (Мартин Живков, Теодор Сопотски, Иван Бонев и Веселин Живков)

Девойки
400 м – Финал (Бояна Чепилева)
800 м – Серия 2 (Диана Роглева)
4х400 м – Серия 1 (Николина Чалъкова, Диана Роглева, Габриела Стрельова и Бояна Чепилева)
 


Детска атлетика
Календар