СПОРТЕН КЛУБ ПО ЛЕКА АТЛЕТИКА АКАДЕМИК - СОФИЯ
Братя Живкови доминираха тотално в спринта на Националния шампионат в зала при момчетата до 16 години
February 20,20162354
image-1

Веселин и Мартин Живкови, атлети на „Академик-София“, имаха пълно надмощие в трите спринтови дисциплини на провелия се в Добрич Национален шампионат по лека атлетика в зала

На 60 м Веселин стана най-бързият атлет в България при момчетата до 16 години, като два пъти се доближи плътно до рекорда в дисциплината. В сериите той пробяга разстоянието за 7.16 сек., а на финала - за 7.15 сек. Първоначално на таблото бе изписано 7.11 сек., което бе с 3 стотни под рекорда, но в последствие бе направена корекция на 7.15 и така 1 стотна не достигна на Веселин да бъде притежател и на двата рекорда в зала. Този финал бе най-силният в историята на държавните първенства за тази възраст. Резултатът на четвъртия от тази година е бил достатъчен за титла през минали години. С резултата си от 7.15 сек., Веселин можеше да вземе сребърен медал при юношите младша възраст и бронзов при старшата, които са с 4 години по-големи от него.

На 400 м Мартин също показа своето надмощие. Още в първото бягане в сериите, с резултат от 54.88 сек., той загатна, че няма да допусне никой да му отнеме титлата. На финала бе безапелационен и с време от 54.17 сек., той стана национален шампион.

Бягането на 200 м се очакваше с огромен интерес. Първо, всички искаха да видят новия рекордьор на България в действие, а другата интрига бе, че двамата братя ще се изправят един срещу друг. В сериите Веско се „разходи“ на 23.90 сек. и само Мартин успя да се доближи до него с 24.29 сек. Във финала Веселин стартира във втори коридор и още след виража настигна Мартин. Оттам нататък той се бореше само с времето. Резултатът му бе малко над рекорда, но трябва да отчетем, че на шампионат на първо място се гони титлата, а той взе две. Мартин пък се пребори за второто място, като постигна личен резултат в зала от 24.20 сек. и така слизането под 24 сек. се отлага за лятото.

Треньорът на победителите, д-р Христо Стоянов, бе много доволен от класирането и постиженията на неговите състезатели и се закани през лятото да видим още по-силни резултати. Дотук равносметката от Националните шампионати за отбора на „Академик-София“ е 3 златни и 2 сребърни медала.


Детска атлетика
Календар