СПОРТЕН КЛУБ ПО ЛЕКА АТЛЕТИКА АКАДЕМИК - СОФИЯ
Седем медала, от които 2 златни за малките атлети на Академик от „Тереза Маринова и приятели“
June 04,20182094
image-1

На 3 юни се проведе 9-тото издание на детския турнир по лека атлетика „Тереза Маринова и приятели“, турнир, от който са започнали звездния си път много атлети, включително и едни от най-успешните в момента състезатели на „Академик“ – Веселин и Мартин Живкови. Това е едно от най-старите и масови състезание за деца в България, което, благодарение на олимпийската шампионка в тройния скок Тереза Маринова, направи детската атлетика, спорт, любим за много деца.

И този път малките „академици“, подготвяни от неуморната и всеотдайна треньорка Моника Гачевска, се представиха отлично. Както и миналата година, така и тази, в много сериозна конкуренция те спечелиха 7 медала, но този път златните бяха 2. Отборът бе от 25 състезатели на възраст от 5 до 12 години.

Най-добре се представи девет годишният Ангел Костов, който спечели бягането на 60 м с резултат 9.00 сек. Вторият златен медал дойде в щафетата в групата на 9 годишните. Традиционно щафетните бягания са сред най-емоционалните дисциплини в атлетика, а едно от нововъведенията през последните години е да се прави смесена щафета. Така отборът на „Академик“ в състав: Ерика Савова, Калоян Бояджиев, Eвгения Стоименова и Ангел Костов станаха първи с отличен резултат.

Два сребърни медала спечели Иван Ачкаканов - на 60 м и на скок дължина. С постиженията си той спечели и приза за най-добър състезател в своята възраст.

С бронз се окичиха Евгения Стоименова, Павло Григоров и щафетата при 10 годишните. Жени стана 3-та на скок дължина с резултат 1.93 м.  Павло бе трети на 150 м с резултат 20.25 сек., а на 60 м и скок дължина стана 4-ти. Във възрастовата група на родените 2008, „Академик“ спечели бронз в състав Даниела Кръстева, Веселин Бисерински, Рада Алексиева и Илля Мочалов.

Призови места заеха още Дея Стоименова, станала 4-та на скок дължина от място (1.50 м) и щафетата при 11 годишните в състав: Гергана Манчева, Георги Костов, Иляйда Нуролоова и Иван Ачкаканов, която зае 6-то място от 18 щафети.


Детска атлетика
Календар