СПОРТЕН КЛУБ ПО ЛЕКА АТЛЕТИКА АКАДЕМИК - СОФИЯ
Академик е клуб № 2 в България след края на атлетическия зимен сезон
April 22,20183285
image-1

Завършилият зимен сезон на 2018 год. бе много успешен за лекоатлетите на „Академик София“. Отборът, който се подготвя от д-р Христо Стоянов и Моника Гачевска, макар и с не много на брой състезатели (16), постигна значими успехи както на родната, така и на международната сцена. Спечелени бяха 30 медала, от които 3 на Балкански игри, 18 на Национални шампионати и 9 на Международни турнири.

Безспорно отварянето на реновираната зала „Асикс Арена“ донесе много приятни емоции и добри резултати не само за клуба, а и за цялата родна атлетика. Подготовката премина на отлично ниво, а и новата зала даде възможност за повече състезания. През 2018 год. лекоатлетически клуб „Академик“ възроди едноименния международен турнир в зала, който напълни „Асикс Арена“ и направи едни истински празник за атлетиката в България.

РЕКОРДИТЕ

На възстановения Международен турнир в зала за мъже и жени „Академик“, 16 годишният Веселин Живков подобри 29-годишен рекорд на България на 60 м, като постигна резултат от 6.82 сек., който го изстреля на върха на световната ранглиста до 18 години. Час по-късно заедно със съотборниците си Теодор Сопотски, Мартин Живков и Иван Бонев, той стана и сърекордьор на България в щафетата 4х200 м с резултат 1:32.48 сек.

НАЦИНАЛНИТЕ ПЪРВЕНСТВА ПОД ЗНАКА 7-4-7

Равносметката е 7-4-7 или общо бяха спечелени 18 медала, от които 7 златни, 4 сребърни и 7 бронзови. Така „Академик София“ стана вторият най-силен клубен отбор по лека атлетика в България. С най-много индивидуални титли е Веселин Живков - 3, с по 1 са Мартин Живков и Мила Димитрова. Две титли донесоха и щафетите 4х400 м при жените (Н. Чолакова, Й. Христова, Д. Роглева и Б. Чепилева) и 4х400 м при юношите до 20 год. (В. Живков, М. Живков, Т. Сопотски и Ал. Златев). Мила Димитрова добави към титлата си и 2 бронзови медала. Медали от Националните шампионати завоюваха Алекс Василев (2 сребърни) и Бояна Чепилева (1 сребърен и 1 бронзов), Жоро Жоров (1 бронзов) и Александър Златев (1 бронзов). Щафетата 4х400 м при мъжете в състав Ал. Златев, Ал. Василев, В. Пейчев и Ж. Жоров спечели сребърен медал.

Така само с 16 стартирали състезатели, „Академик София“ стана втори в класирането по медали от Националните шампионати в зала, като отстъпи първото място на „Тракия 96“ с 10 златни, 5 сребърни и 6 бронзови медала (по данни на сп. „Атлетика“). Само трима състезатели останаха без медали от Националните първенства.

БАЛКАНИАДИТЕ

Събитието в българската атлетика през този зимен сезон бяха Балканските игри до 20 години, провели се на 10 февруари в зала „Асикс Арена“, София, в които участваха 17 страни. За отбора на „Академик“ те завършиха с резултат „3 от 3“. Трима бяха националите и 3 бяха спечелените медали. Безспорно най-атрактивната победа бе на Веселин Живков на 60 м, който показа, че неслучайно е станал водач на световната ранглиста в тази дисциплина. Макар и на 17 години, той не даде никакъв шанс на съперниците си във възрастовата група до 20 год. и спечели безапелационно титлата с резултат само 1 стотна над рекорда му. Със сребърен медал се окичи Бояна Чепилева,  която бе част от националната щафета на 4х400 м, а в индивидуалния старт на 400 м стана 7-ма. Александър Златев, който не бе слаган сред фаворитите, направи приятна изненада, като спечели бронзов медал на 400 м.

Седмица по-късно в Истанбул, Турция се проведоха и Балканските игри за мъже и жени. В отбора на България бяха включени Веселин Живков и Алекс Василев. И двамата се представиха достойно. Веселин Живков бе най-младият участник на първенството и успя да се класира за финала на 60 м, в който стана 8-ми а Алекс Василев стана 10-ти на 800 м.

 

МЕЖДУНАРОДНИ СЪСТЕЗАНИЯ

Възстановеният международен турнир по лека атлетика в зала „Академик“ донесе освен рекорди, и заслужени медали за атлетите от клуба. Сребърни медали спечелиха Алекс Василев (400 и 800 м), Веселин Живков (60 м) и щафетата 4х200 м (Т. Сопотски, М. Живков, Ив. Бонев и В. Живков), а бронз - Бояна Чепилева (800 м).

На провелия се на 11 февруари в австрийската столица турнир „Vienna Indoor Gala“ за мъже и жени, който е категория „Е“ съгласно новата система на IAAF за ранкинг на състезанията по лека атлетика, Веселин Живков стана втори на 200 м с лично постижение от 21.86  сек. С този резултат той се нареди на 6-та позиция в световната ранглиста до 18 год. Алекс Василев също постигна личен резултат на 800 м и зае 5-то място в състезанието.

Веселин Живков бе поканен и на силния комерсиален турнир „Istanbul Athletic Cup“ (категория „D“), където се класира 13-ти.

Последното състезание за сезона за състезатели от „Академик“ бе в Берлин, Германия. Участие взеха Мила Димитрова и Веселин Живков. И двамата бяха безапелационни и постигнаха победи в своите дисциплини. Мила Димитрова стана първа при девойките до 16 год. на 60 (с личен резултат) и на 200 м, а Веселин Живков победи на 200 м при мъжете с нов личен резултат от световна величина – 21.84 сек. и се доближи на 2 стотни до рекорда на България.

ДЕТСКИЯТ ОТБОР НА „АКАДЕМИК“

Малките атлети на „Академик“ също показаха, че в отбора има достойни заместници на каките и батковците. Под зоркия и професионален поглед на треньорката Моника Гачевска, децата тренираха и се забавляваха през целия сезон и донесоха много емоции на своите родители. На провелите се 3 състезания в зала те спечелиха 29 медала, от които 11 златни. Сред „отличниците“ са Евгения Стоименова (3 златни и 2 сребърни медала), Боян Иванов (2 златни, 2 сребърни и 1 бронзов медал), Ангел Костов (2 златни, 1 сребърен и 1 бронзов медал) и Иван Ачкаканов (2 златни и 1 сребърен медал). Евгения Стоименова (род. 2009) и Боян Иванов (род. 2007) спечелиха и комплексната купа за най-добър състезател в своята възраст във веригата GoKids за 2017 год.

През летния сезон клуб „Академик“ за втора поредна година ще организира Националните детски атлетически игри „Атлетиката търси таланти“. Регионалният турнир в София ще се проведе на 20 май (неделя) на националния стадион „Васил Левски“, а финалът е на 23.06.2018 год.

ОЧАКВАНИЯТА ЗА ЛЕТНИЯ СЕЗОН НА 2018

„Академик София“ винаги е бил силен отбор в леката атлетика, но през 2018 отново доказа, че е лидер. Треньорите Христо Стоянов и Моника Гачевска и ръководството на клуба са си поставили високи цели и за летния сезон. През него освен Националните шампионати и Балканските игри в различните възрастови групи, ще има Европейско първенство до 18 год., Световно първенство до 20 год. и много други международни състезания. Очакванията са за много нови титли, медали, рекорди и престижни класирания.

 


Детска атлетика
Календар